Újabb részletek az iskolák nyitásáról

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kedden, az Antena 3 televíziónak adott interjúban megerősítette, amit korábban Iohannis is elmondott: az iskolák megnyitásáról szóló döntést a települések szintjén hozzák meg. Hozzátette, a döntést minden település szintjén hetente felül kell vizsgálni, az elmúlt 14 napban, ezer lakosra vetített összesített fertőzésszám alapján. Az országban jelenleg egyetlen település, a Botoşani megyei Havârna van vesztegzár alatt, ahol nem is nyithatnak ki a tanintézmények.

Az oktatási miniszter elmondta, a tanügyminisztérium honlapján (www.edu.ro) elérhető lesz annak a weboldalnak a linkje, ahonnan az aktuális járványügyi adatokról lehet informálódni, minden településre vonatkozóan, azért, hogy a szülők, tanulók és tanárok tisztában legyenek azzal, milyen forgatókönyv esedékes a soron következő héten.

Mi van, ha?

Ha egy osztályban két tanuló is megbetegszik, az adott osztályban felfüggesztik a tanítást és online oktatásra váltanak át. Abban az esetben, ha egy koronavírusos eset fordul elő az osztályközösségben, az egész osztályt letesztelik, a jelenléti oktatást azonban nem függesztik fel. Ha egy iskolán belül több osztályban kettőnél is több megbetegedett tanuló van, az adott intézményben felfüggesztik a tanítást, ahogy abban az esetben is, ha a tanárok közül legalább ketten megbetegedtek.

Az iskolaorvosok hiányában a tanügyminisztérium azonban nem tudja biztosítani a tanulók koronavírus tesztelését az iskolákban. 17 ezer iskolára ugyanis megközelítőleg mindössze 113 iskolaorvos jut – mondta el Cîmpeanu korábban, hétfőn tartott sajtótájékoztatóján.

Egyébként a járvány terjedése ellen a miniszter nem is annyira a távolságtartást, mint az állandó maszkviselést tartja a legmegfelelőbb eszköznek, ezt kötelezni is fogják a tanintézményekben. Meglátása szerint a maszkviselés megakadályozza a fertőzés terjedését akkor is, ha két tanuló ül egy padban – mondta még az Antena3-nak.

Igazoltan hiányozhatnak

Azok a tanulók, akik orvosi papírokkal bizonyítják, hogy ellenjavallt, hogy fizikailag jelen legyenek az iskolában, online tanulnak, akárcsak azok, akiknek családtagjaik fokozott veszélynek vannak kitéve fertőzés esetén – közölte kedd esti közleményében az oktatási minisztérium. Online tanítanak majd azok a tanárok is, akik a munkaorvos tanúsítványa szerint krónikus betegségben szenvednek, vagy egyéb ok miatt veszélyezettek.

Az egészségügyi minisztériummal közösen kiadott dokumentum azt ajánlja azoknak a tanulóknak és tanároknak, akiknek “jellegzetes tüneteik” vannak (láz, köhögés, izületi fájdalmak, érzékvesztés), hogy maradjanak otthon, írja még az Agerpres.