Újabb katonai rendelet jön!

Újabb katonai rendelet van előkészületben, mondta egy szombat esti interjúban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. Az új rendelet korlátozásokat is fog tartalmazni a lakosság számára. Ezek a korlátozások nem feltétlenül lesznek nagyobbak, mint a jelenlegi korlátozások, mondta a miniszter, a vasárnapi nap döntő lesz e téren. A miniszter azt is hozzátette, a tesztelési módszertan változni fog, ezentúl nem csak a karanténosokat fogják tesztelni, hanem mindenkit, akinek tünetei vannak. Ugyanakkor az egészségügyi személyzetet is végigtesztelnék.

Amint elérjük a 2000 megbetegedést, életbe lép a 4-es forgatókönyv, ezáltal az enyhébb lefolyású eseteket otthon fogják kezelni. Csak a közepes-súlyos eseteket utalják a kórházba, a kritikus állapotban lévőket az intenzív osztályra. A 36 támogató kórház is fogadna koronavírusos eseteket.

A miniszter becslése szerint a romániai csúcs április közepén lenne, amikor a 10 000 esetet érnénk el. Egy kisebb őszi csúccsal is számolnak, abban reménykedve, hogy addig már lesz védőoltás.

Eddig 200 000 román állampolgár tért haza nyugatról, és még egy 200 000-re számítanak húsvétig. Ezeknek azt ajánlja a miniszter, hogy tartsák be a karanténszabályokat. “Ezek az emberek félelemből tértek haza, de itthon játsszák a bátort. A halál elől futottak, de nekünk a halált tudják hozni. Ha nem tisztelik a saját imidzsüket vagy a saját testüket, legyenek tisztelettel az idősek, a gyerekek és a körülöttük lévők iránt”.

A kiemelt kép illusztráció | archív

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 29-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!