Újabb fertőzött van a székelyudvarhelyi kórházban

A prefektusi hivatal szerdai tájékoztatása szerint immár négyre nőtt a fertőzöttek száma a megyében. Az újonnan fertőzöttnek nyilvánított illető az első (etédi) betegtől kaphatta el a vírust, akárcsak a harmadik személy, és annak édesapja, akiről halála után derült ki, hogy fertőzött.A három életben lévő személyt továbbra is megfigyelés alatt tartják a székelyudvarhelyi kórházban.

A keddihez képest hét személlyel 54-re nőtt, azoknak a száma, akik érintkeztek a fertőzöttekkel, és emiatt házi elkülönítésbe helyezték őket – derül ki még a közleményből. Az etédi járványügyi helyzetről itt írtunk még részletesebben. Megyei szinten eddig összesen 140 tesztet végeztek, most már naponta 120 tesztet tudnak végezni, ennek felét a közegészségügyi igazgatóság (DSP), másik felét a megyei sürgősségi kórház vállalja.

Karantén, ellenőrzések

A megyében 258 személy van intézményes karanténban, eddig 40-en hagyhatták el azt. Még 1.118 személy tartózkodik otthoni elkülönítésben, eddig összesen 2.948-an hagyhatták el otthonukat a házi karantén után.

A rendőrök április 7-én 1.373 személyt ellenőriztek otthonukban, kihágásról ezúttal nem számoltak be. Nagyszabású razziát Csíkszeredában tartottak, néhány óra alatt 178 személyt ellenőriztek és 38 kihágást állapítottak meg, más helyeken további 89 esetben büntettek, 137 ezer lej összértékben (az április 6-ai udvarhelyszéki razziáról itt írtunk bővebben).

A csendőrök további 9 esetben állapítottak meg kihágást a megyében, ebből négy figyelmeztetést Udvarhelyszéken adtak.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 8-ai híreinketitt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!