Új videóval csalogatnák a turistákat Romániába

Vasárnap osztotta meg Facebook-oldalán a Románia nevezetességeit népszerűsítő új videóját a turisztikai minisztérium. Az Agerpres tájékoztatása szerint a külföldieknek szánt, mégis kizárólag román nyelven szóló vizuális kalauznak a Románia – egy 365 napra szóló vakációs célpont címet adták szerzői.

“Itt azt álmodom, hogy lebegek” – mondja főhősünk, egy plázásan öltözött fiatalember, aki három és fél perc alatt végigjárja Romániát és annak minden évszakát. Megfordul hegyen-völgyön, tengeren, sétál egyet Brassó és Segesvár utcáin, Bukarestbe hív parlamentlátogatóba, repül egyet a kastélyvárak fölött.

A (kihagyhatatlan) Drakula és a tündérek földjén tett kalandját egy pánsíp követi végig, kihúzott szemöldökű román énekesnő fogadja minden jóval, szeme láttára teljes díszben készítik a kerámiát. A narrátor a kultúrák ötvözetéről beszél, de semmi mást nem mutat a román népi világon kívül, meg sem említi valamely kisebbséget, amely hozzátett volna az ország történelméhez vagy építészetéhez.

Egy hirtelen vágással ugrunk a modern világba, népzenéről diszkóra vált a videó, később felsejlik néhány mozzanat a kolozsvári Untold fesztiválról is, a románok életkedvét bizonyítandó. A narrátor merülésre hív a „Föld szívébe”, a tordai sóbányába, majd feldob az egekbe, a Bâlea-tó parti jéghotelbe, a Transalpina sípályára. Utóbbiról a sportot juttatja eszünkbe, szerencsés hősünk kezet foghat az „első világelső teniszezővel”, akiről tudni kell, hogy román.

„Nekünk mindenünk, neked minden időd megvan” – ezzel a büszke mottóval zárul a történetet, a háttérben lobogó trikolór kíséretében, és az Udrea idejében rekordösszegért koppintott lapival csalogatnak a Kárpátok kertjébe. Csak marad a kérdés, hogy kit is, ha románul szól az egész?