Új vezetőedzője van az SZFC-nek

Lemondott Mészáros Alpár, a Székelyudvarhelyi FC vezetőedzője, számolt be róla az udvarhelyi labdarúgó csapat weboldalán. „Én ötvenöt éves vagyok, nekem nem hiányzik, hogy huszonéves bírók rossz döntései miatt szívinfarktust kapjak a kispadon” – indokolta döntését az edző, és hozzátette a családja fontosabb számára, mint a foci, ezért egy ideig visszavonul a labdarúgástól.

A csapat elnöke, Berkeczi Attila elnök az SZFC U15-ös csapatának edzőjét, Demény Norbertet nevezte ki Mészáros helyére. „Ez nem az a nyugodt szakma, főleg a felnőttnél, ahol az eredmény fontos. Eléggé meglepetésként ért, de a munka ugyanúgy megy tovább, csak felcserélődnek a szereplők” – reagált megkeresésünkre Demény Norbert, aki holnap délben találkozik először a csapattal, „nem olyan sok ez az idő a pénteki mérkőzésig”, mondta. A csapat hétfői edzéseit az SZFC volt csapatkapitánya Péter Mózes tartja, aki másodedzőként marad Demény mellett.

Demény Norbert
Fotó: GÁL ELŐD

Nem egy kiesőcsapatról van szó, a tisztes helytállás a cél, a tabella első felén végezni – állítja az újonnan kinevezett edző, aki szerint nagyon jó minőségű játékosállomány jött össze az idei szezonra. Annak külön örül, hogy sok SZFC-től induló játékos tért vissza a csapathoz. Megemlítette Kovács Danit, aki megjárta a magyar korosztályos válogatottat, a Puskás Akadémia korosztályos csapatait, rajta kívül Berkeczi Csongit, Solymosy Lehelt, Pál Kristófot és Bencze Norbertet is kiemelte.

„Az utánpótlásnevelésünknek nem közvetlen módon, de kezd beérni a gyümölcse, mert nem egészen mi neveltük ezeket a játékosokat, de innen kaptak egy óriási lehetőséget akadémiai szinten fejlődni, hogy aztán ide, a C-divízióba hasznos tagként kerüljenek vissza. Úgy gondolom, hogy mindamellett, hogy eredményben gondolkodunk, ez a legfontosabb része a történetnek” – mondta el Demény.

Az SZFC két döntetlennel kezdte a szezont, Szászrégenben 1-1-et, hazai pályán 3-3-at játszottak Váradszentmártonnal. Pénteken, a harmadik fordulóban 17 órától a Kolozsvári CFR II. vendége lesz az udvarhelyi csapat.

Az utánpótlás

Demény kinevezése előtt a 2005-ös korosztály edzője volt, múlt heti sajtótájékoztatójukon jelentette be, hogy korosztálya idén megmérettetheti magát az országos bajnokságban. Nekik a tervek szerint a bajnokság ezen a héten kezdődik, de egyelőre nem lehet tudni, kik lesznek az ellenfelek. Lépcsős szerkezetű bajnokságról van szó, így a megyei legjobb jut tovább, abban az esetben, ha kilencnél több csapat vesz részt a megyéből, a legjobb kettő. Így az FK Csíkszereda és az SZFC együtt mehetne tovább. A korosztály irányítását Kis Lajos veszi át az idényre.

Az U17-es és U19-es csapatok szerepeltetését az országos bajnokságban lemondta a klub idén, ők a megyei bajnokságban lesznek versenyeztetve és barátságos tornákon. „Nagyon sokba kerül, a két csapat költségvetése akár egy harmadosztályos szintet is el tud érni. Nem vagyunk akadémia, nagyon sok srác nem udvarhelyi, nehéz nekik megoldani a szállást, kaját, edzést főleg a vakációs időszakban, és ezek a bajnokságok már megkezdődnek augusztus elején” – magyarázta.

Ezek a fiatalok tavaly részt vettek az országos bajnokságban. A kétezres korosztály egy „koronát” kapott, úgy búcsúzott el az SZFC korosztályos csapataitól, hogy Jászvásáron játszhattak egy elődöntőt a Poli Iași ellen.

A klub a legkisebbeket is várja: 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben született kis focistákat toboroznak. Jelentkezni az edzőknél lehet: a 2012-ben születettek Bartos Lászlónál a 0751 620 637-es, a 2013-ban születettek Ilyés Szabolcsnál a 0740 470 183-as, míg a 2014-ben születettek Kis Lajosnál a 0742 945 008-as telefonszámon.