Új püspöke van az unitárius egyháznak

Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház 32. püspöke
fotó: a Magyar Unitárius Egyház Facebook-oldala

Egyházi és világi tisztségviselőket választottak a hétvégi főtanácson és zsinaton.

Kovács István, korábbi közügyigazgatót és sepsiszentgyörgyi lelkészt választotta 32. püspökéül a Magyar Unitárius Egyház zsinata július 10-én a Kolozsváron, illetve Budapesten párhuzamosan tartott rendezvényén. A kinevezés a 2021-2027. közötti időszakra szól.

A tisztséget korábban 12 évig Bálint Benczédi Ferenc, székelyudvarhelyi származású lelkész töltötte be, mivel a püspököt legtöbb kétszer hat évre lehet megválasztani, az ő megbízatása ezúttal lejárt. Második megválasztása alkalmából az udvarhelyi zsinat után készült interjúnk Bálint Benczédi Ferenccel itt olvasható.

Kovács István

1959-ben született Kőhalomban, középiskolai tanulmányait Sepsiszentgyörgyön végezte, majd a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben szerzett lelkészi oklevelet. Marosvásárhelyen volt segédlelkész, 1993-ban az újraalakult Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet első elnöke, 1998-ig Sepsiszentkirály-Botfalusi egyházközség lelkésze, azóta pedig Sepsiszentgyörgyön szolgál. Felesége Kovács Ágnes, két fiuk van. (forrás: unitarius.org)

A püspök az erdélyi és magyarországi egyházközségeket magába foglaló Magyar Unitárius Egyház legfőbb egyházi tisztségviselője.

Új főgondnok, főjegyző és közügyigazgató

Egy nappal korábban, július 9-én, ugyancsak Kolozsváron, a belvárosi unitárius templomban ülésezett főtanács a többi egyházi főtisztviselőről és néhány egyházközség szervezeti jellegéről döntött.

A politikai-civil szerepválallásáról is ismert – az EMNT ügyvezető elnöke, a MIT, az ODFIE és más szervezetek volt vezetője – dr. Sándor Krisztina személyében új főgondnokot választottak a két főgondnoki tisztség egyikébe.

A másik legfőbb világi vezető, Farkas Emőd megbízatását meghosszabbította a főtanács, és megerősítette a magyarországi egyházkerület főtisztségviselőinek, Kriza János püspöki helynöknek és Elekes Botond egyházkerületi főgondnoknak a kinevezését.

Farkas Emőd főgondnok a volt és a jelenlegi püspök között

Új főjegyzőt neveztek ki Rácz Norbert Zsolt, kolozsvári belvárosi lelkész, közügyigazgatót Lőrinczi Lajos volt székelykeresztúri egyházköri esperes személyében, valamint a Középfokú Fegyelmi Bíróság tagjait is megválasztották.

A hátsó sorban az új főjegyző: Rácz Norbert Zsolt

Az ülés tárgysorozatán jogszabályalkotás is szerepelt: az egyházi testületek távközlés útján történő ülésezése és írásbeli határozathozatala szabályzatának elfogadása, olvasható az egyház közleményében.