Új parkolósáv Udvarhelyen?

Álljunk meg egy pillanatra. Ez valami más kell, hogy legyen.
Fotók: Szabó Apor

Igencsak meglepődhettek hétvégén azok az autósok, akik nem olvasták korábbi cikkünket a (leendő) biciklisávokról. Vasárnapra furcsa sárga csíkok jelentek meg a Bethlen utca és a Bethlenfalvi út szélén, és nem mindenki tudott mit kezdeni velük.

Volt, aki mit sem törődve használta tovább forgalmi sávként vagy éppen ott parkolt, ahol azelőtt is szokott. Az elégedetlenségnek azonban mind a két fél hangot adott az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó Facebook-csoportban. A biciklisek haragszanak az autósokra, hogy nem képesek tiszteletben tartani az új rendet, az autósok pedig sokkal inkább a városvezetésen kérik számon, hogy parkolóhelyeket számoltak fel, és nem értik, hogy miért éppen a biciklis szezon végén.

Mi változott?

Hétfőtől a Bethlen utca első szakaszán, a Kőkereszttől a városi kórházig a bal oldalon lehet majd parkolni, mert az utca jobb oldalán egy biciklis nyomot festettek fel. Ez abban különbözik a biciklisáv törvényes meghatározásától, hogy nem ad elsőbbséget, csupán figyelmeztető útjelzés.

A rendőrség és a terelőút közti szakaszon a négy autós sáv helyett mindkét irányban egy-egy haladó sáv lesz, középen pedig a mellékutcák bekapcsolását megkönnyítő kihajtó-behajtó sávot alakítanak ki. Az út mindkét szélén másfél-két méter széles biciklisávok húzódnak, ezért az említett távon az útszéli megállás (parkolás) lehetőségét felszámolták a hatóságok.

A tiltásra fittyet hányó autósokat vélhetően figyelmeztetni, büntetni fogják, erről László Szabolcs helyi rendőrigazgatót szerettük volna megkérdezni. Amint válaszol, cikkünk frissül.