Új kormányt hozhat az angyal

Alig egy napra, hogy megalakult a parlament és a kormányra készülő pártok megegyeztek a kormányfőjelöltben, Klaus Iohannis államfő kedden meg is bízta Florin Cîţut a kormányalakítással – tájékoztat az Agerpres.

Az alkotmány szerint a miniszterelnöki tisztségre jelölt személynek a kijelölésétől számított tíz napon belül bizalmi szavazást kell kérnie a parlamenttől a kormányprogramról és a kormánynévsorról. A kormány beiktatásához a képviselők és a szenátorok többségének szavazatára van szükség.

Ludovic Orban képviselőházi elnök szerint már szerdán sor kerülhet az új kormány beiktatására. Amint a kijelölt kormányfő elküldi a parlament két házának a kormányprogramot és a kormánynévsort, elindítják a beiktatási procedúrát.

A kijelölt miniszterelnök arra készül, hogy egy héten belül meg is tarthatja első ülését a kormánya. A koronavírus elleni oltáskampány sikeres lebonyolítását tartja prioritásnak, ami Romániában december 27-én kezdődne a tervek szerint. Cîţu azt is közölte, hogy december 31-éig egy sor kormányrendeletet szándékoznak elfogadni, amelyek a költségvetést és a következő időszakot készítik elő.

Megvan a teljes névsor

Kedd este a PNL és az USR-Plus is összeállította azok névsorát, akik miniszteri tisztséget tölthetnek majd be a Florin Cîţu vezette kormányban.

A PNL miniszterjelöltjei a következők:

Az USR-Plus a következő személyeket javasolja a kabinetbe:

Az RMDSZ már egy nappal korábban közölte jelöltjeit: