Új kormányfőjelölt a színen

Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert bízza meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő.
fotó: Libertatea.ro

A parlamenti pártok képviselőivel folytatott egyeztetések után a Cotroceni-palotában nyilatkozó elnök felidézte, mivel lejárt a házszabály által megszabott 15 napos határidő, ameddig a törvényhozó testületnek szavaznia kellett volna az új kormány beiktatásáról, a patthelyzet elkerülése érdekében Ludovic Orban kedden visszaadta kormányalakítási megbízatását.

“Mi nem akarjuk megbénítani az országot. Mi tovább akarunk lépni, meg akarjuk oldani az ország, a román emberek problémáit” – fogalmazott az elnök, majd bejelentette, hogy Vasile Florin Cîţu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert kéri fel kormányalakításra. “Remélem, mielőbb a parlament elé állhat a kormánynévsorral és a kormányprogrammal” – tette hozzá az államfő.

A PNL támogatja Florin Cîţu kinevezését, a volt pénzügyminiszter munkáját eredményesnek értékelte Ludovic Orban, volt miniszterelnök, különös tekintettel a rekordkorán elfogadott költségvetésre. Azonban Victor Ponta, a Pro Romania elnöke már bejelentette, hogy

pártja nem szavazza meg a Florin Cîţu

vezette kormány beiktatását. Az Orban-kormányt sem szavazták meg novemberben, és akkori döntésük okai nem változtak azóta.

“A PNL-nek jelen pillanatban nincs legitimitása, nincs csapata, nincs kormányprogramja, nincs megfelelő parlamenti támogatása ahhoz, hogy jól kormányozzon” – fogalmazott, nyomatékosítva ismét, hogy Romániának szakértői kormányra lenne szüksége, amely az ország és nem a PNL problémáinak megoldásával foglalkozik.

Victor Ponta úgy véli, az előre hozott választások kiírása most azon múlik, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) részt vesz-e a kormány beiktatásáról döntő parlamenti ülésen.

A pártelnök szerint az lenne a legrosszabb változat az ország számára, ha a jelenlegi politikai válság elhúzódna a rendes időben sorra kerülő parlamenti választásokig. „Ebben az esetben decemberig csődbe menne az ország, mert a koronavírus-járványnak már vannak és még lesznek súlyos gazdasági és társadalmi hatásai a felkészült országokra nézve is. Románia sajnos nem egy felkészült ország, és szenvedni fogunk, mint 2010-ben” – mondta Ponta.

Az RMDSZ azután dönti el, hogy megszavazza-e

a Cîţu-kabinet beiktatását, hogy megismeri a miniszterjelölteket és a kormányprogramot – nyilatkozta szerda este Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Kelemen ‘találgatásoknak’ nevezte azokat a forgatókönyveket, amelyek szerint, ha a törvényhozók nem szavaznak bizalmat a Cîţu-kabinetnek, feloszlatják a parlamentet, mivel – magyarázta az elnök – az Orbán-kormányt nem utasították el kétszer, amint azt az alkotmány előírja az előre hozott választások esetén.

“A második Orban-kormányt nem utasította el a parlament. Tehát most nem a második kísérletnél tartunk, amint azt az alkotmány előírja, mivel a második Orban-kabinetről nem szavazott a parlament, nem utasította el. Tehát rosszul számolnak azok, akik előre hozott választásról beszélnek, amennyiben Cîţu nem kap elég szavazatot” – mondta Kelemen. Hozzátette: ‘türelmetlenül, de izgalmak nélkül’ várják a kormánynévsort és a kormányprogramot, és csak ezután döntenek arról, hogy támogatják-e a kormány beiktatását vagy sem.

Elmélyíti a válságot

Az államfő döntése, miszerint Florin Cîţut bízza meg kormányalakítással, ‘elmélyíti a válságot’, mert a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képtelen parlamenti többséget alakítani maga köré – állapította meg szerda este Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke. Tăriceanu is a koronavírus és az aszály jelenségét nevezte meg kockázati tényezőként, és megjegyezte, ő arra számított, hogy egy független miniszterelnök-jelöltet választ majd Iohannis.

A tét az előrehozott választások

Mint korábban már írtunk róla, a Klaus Iohannis-Ludovic Orban tandem arra játszik, hogy előrehozott választásokat tartsanak az országban, hogy bebetonozhassák a jelenleg népszerű PNL hatalmát a PSD-vel szemben.

Ezt egy bonyolult folyamattal lehet elérni: a kormánynak meg kell buknia, és utána kétszer egymás után nem sikerülhet az új kormány alakítása.

Jelenleg ott tartunk, hogy a választási törvényt felelősségvállalással akarta módosítani a kormány, amibe belebukott. Újból Ludovic Orbant nevesítette az államfő, de a második Orban-kormány megszavazásához nem volt meg a kvórum a parlamentben. Mivel az Alkotmánybíróság hétfőn úgy döntött, Orbant nem lehet többször nevesíteni, Iohannis újabb névvel állt szerda este elő Florin Cîțu személyében. Az RMDSZ  vezetői korábban úgy nyilatkoztak, elvben egyetértenek az előrehozott választásokkal, szerintük egy stabil kormány kellene, hogy az évtizedek óta tartó politikai csatározások után építkezni lehessen. Szerdán azonban Kelemen Hunor közzétette Facebook-oldalán, hogy a koronavírus miatt az előrehozott választásokat le kell venni a napirendről, politikai kormányra van szükség. Az egészség és az emberek biztonságérzete most fontosabb.

Hírösszefoglaló / Agerpres