Új kórház épül a régi udvarán

Mostanában külföldön nagy divatja van a kisházaknak, az úgynevezett tiny house-oknak, egész videósorozatokat nézhet meg a funkcionális térnövelésre vágyó blokklakó. Konténerek, hajók, lakóautók, buszok és akár tengeralattjárók alakulnak át szorgalmas, kispénzű emberek keze alatt lakályosnak tűnő otthonná. A koronavírus a digitalizáció felgyorsítása mellett ezeket a tiny house-okat is elhozta Székelyföldre, a tiny kórházak formájában.

Az épülő mobilkórházról tartanak sajtótájékoztatót a székelyudvarhelyi városi kórház konferenciatermében
fotók: ILYÉS ZALÁN

Kristálycsillárok, aranyozott székek fogadnak a székelyudvarhelyi városi kórház konferenciatermében. Percekig csodáljuk, fotózgatjuk, élvezzük a luxust, amely valószínűleg azt jelzi, hogy bár az adottságai egyelőre nem elegendőek, a városi kórház tudat alatt az egyes akkreditációs kategóriára hajt. Ilyen Romániában még nem is létezik, de miért ne lehetne Udvarhelyen? A tér tágas, tartani tudjuk a távolságot, mégis melegben vagyunk ezen a rideg őszi reggelen, amikor megtudjuk, hogy odakint az udvaron elkezdik és várhatóan aznap be is fejezik a mobilkórház építését.

A napjainkban a fül-orr-gége részlegnek helyet adó régi kórházépület mögött, a parkolóban lesz felállítva a 18 konténerből álló, 30×7,5 méteres alapterületű komplexum, amely arra szolgál, hogy a koronavírus-fertőzés gyanújával bekerült betegek teszteredményeikre várjanak. Egy-egy 2,5×6 méteres konténert két részre osztanak, így mindegyikben két beteg helyezhető el, ezzel összesen 18 új ágyat tudnak felszabadítani.

Lesz benne egy három konténerből álló folyósó, melynek két oldalán helyezkednek el a kis kórtermek, szám szerint 15, lesz vizesblokk férfi-női illemhellyel, a kórház adminisztrációjának másfél konténert szánnak, amelyekben öltözőt, raktárhelyiséget, irodát rendeznek be – tudtuk meg pénteken.

Eddig ezek a betegek külön kórtermekben voltak elhelyezve a kórház épületében, akár 4-5 ágyas termeket is elfoglaltak egyedül, csökkentve ezzel az intézmény betegellátó kapacitását. A konténerkórház célja az, hogy lehessen a kórtermeket felszabadítani a betegek kezelésére – közölték a sajtóval a projektben együttműködő polgármesteri hivatal, városi kórház, Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Szent Pió Egyesület köré csoportosuló vállalkozók képviselői.

Mennyibe kerül és ki fizeti ki?

A konténert egy szentegyházi vállalkozástól, az Euro Ecologic Kft.-től bérlik, mert így anyagilag előnyösebb is, mint megvásárolni, meg az összegyűlt pénzt nem kell lekötni egyből, hanem lehet még gépeket venni belőle.

A vásárlás 90 ezer euróba kerülne, így azonban 50 ezer euró egy évre a bérlése ÁFÁ-val együtt, amiben benne van az összesen 4 – 4 ezer euróba kerülő szállítási költség és összeszerelés meg a havi 3 ezer eurós bérleti díj – indokolta döntésüket András Lehel tanácsos, a Szent Pió vállalkozóinak képviselője, és hozzátette: az összeg kétharmadát a Szent Pió, egyharmadát a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány állja.

Csáki Rozália, az SZKA ügyvezető igazgatója elmondta, a tavaszi gyűjtésükből megmaradt 37 ezer lejt egy 50 ezer lej értékű pályázattal fejelték meg, amelyet egy kolozsvári egyesület, az ARC írt ki olyan megyékben működő civil szervezetek számára, ahol októberben nagy volt a fertőzési mutató. A szállítást, szerelést és az első három hónap díját tehát az SZKA fizeti ki.

Mikor kezdik el működtetni?

Legtöbb két héten belül tervezik használatba venni az ideiglenes épületkomplexumot, mert építkezési engedély-köteles, válaszolta az újságírói kérdésre András Lehel. Egyelőre tárolás céljából lesznek letéve a kórház udvarára a konténerek, amíg sürgősen beszerzik a közegészségügytől, környezetvédelmi, műemlékvédelmi és más hatóságoktól az engedélyeket – mondta Gálfi Árpád polgármester, és hozzátette, szüksége lenne a mentőszolgálatnak is egy helyiségre az átöltözésekhez.

Lukács Antal kórházigazgató arról számolt be, hogy szerinte jól működik most már a kommunikáció, a sajtó felismerte azt az elvárt szerepét, hogy tájékoztassa a valós képről a lakosságot, és az, hogy több ismert ember megosztotta az élményeit a kórházban, mint Venczel Attila főjegyző, vagy László Attila lelkipásztor, meggyőzte az embereket, akik nem hittek addig a vírusban. A dokumentumfilmek, riportok hatékonyan, eredményesen tájékoztatták a környékbelieket, azokat is beleértve, akik a vírus híhetőségét cáfolták, más véleményen voltak, ismerte el Lukács.

Oxigén van, kérdés, hogy befér-e

A kórházigazgató elmondta, a megnövekedett oxigénfogyasztás miatt – 6 ezer literről 22 ezerre nőtt a havi igény – vásároltak új oxigéntartályt, 11 ezer literes, így kéthetente elég lesz szállítani. Reméli, a nagy ciszternák is be tudnak majd állni a kórház udvarára télen, tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy a betegség miatt a munkából kimaradó személyzetet önkéntesekkel fogják pótolni, a dr. Imreh Domokos egészségügyi posztlíceum végzősei után már a másodéveseket is várják.

A tesztelésben is sikerült előrelépni az ígéreteknek megfelelően, mondta. Ebben a pillanatban 192 tesztet tudnak naponta elvégezni, miután egy 96-os kapacitású PCR gépet is be tudtak szerezni a 48-as mellé. Viszont a szerkezetek kapacitása megkétszerezhető, ha sikerül a személyzetet bővíteni, és váltásban dolgozni. Nem volt még rá példa, hogy ne sikerüljön letesztelni valakit kapacitáshiány miatt, nyilatkozta Lukács.

Immunológiai automatákat szereztek be, sikeresen alkalmazták a plazmaferézist, azaz a betegségen átesettek vérplazmájának átültetését egy kísérleti projekt keretében, így Udvarhely előtt is megnyílt a lehetőség vérközpont létrehozására, hangzott el.

A kórháznak a járvány ellenére sikerült elérnie, hogy ismét akkreditálják az intézményt, az 1-től 6-ig terjedő skálán a 3-as kategóriába sorolták be, jelentette be a vezető*. Egyes kategória Romániában nincs, mert az négycsillagos szállodának megfelelő ellátást kellene, hogy biztosítson, erre az épületek adottságai miatt nincs is nagyon lehetőség – magyarázta az eredmény jelentőségét.

„Mondhatom, hogy ez egy olyan lépés, amely meghazudtolja, hogy… A központi hatóságok, szakemberek véleménye az, hogy igenis a székelyudvarhelyi kórházban a dolgok kézben vannak, jó kézben vannak, szolgáltatásaink hitelesek, egy pillanatra sem vesztette el az uralmát sem a vezetés, sem a szolgáltatások területén. Ez meg van erősítve és dokumentumok vannak erről” – mondta az igazgató. Az volt az érzésünk, de nem vennénk mérget rá, hogy Lukács arra szeretne utalni, hogy szerinte nem is volt a biliben semmi.

Az orvosigazgató dr. Lőrinczi Csaba újságírói kérdésre elmondta, a betegek gyógyulási arányát nem tudják, mert nem várják meg a teljes felépülést, hanem stabil állapotban kiengedik őket, az intenzív terápián levő koronavírusos betegek halálozási aránya viszont ismert: 56 százalékos.

A hatóságok megígérték, jövő héten az elvégzett tesztek és eredmények adatairól is tájékoztatnak, hogy teljesebb képet kapjunk az elmúlt hetek szigorításainak hatásairól, összefüggéseiről.

*Frissítés 2020.11.21:

Lukács Antal igazgató úr kérésére javítottuk a cikket: a kórház nem veszítette el az akkreditációját korábban.