Új kezekben a Székelyudvarhelyi FC

Fotó: GÁL ELŐD

A Székelyudvarhelyi FC vezetősége és a csapathoz 2022 nyarán érkezett vezetőedző, Gabriel Rădulescu közös megegyezéssel szerződést bontott – adta hírül még január 23-án a klub, amely főként az eredményekre, jobban mondva azok elmaradására hivatkozva „engedte el az edző kezét”. A vezetőség ideiglenesen Mitra Szilárdot, játékost és másodedzőt bízta meg a csapat vezetésével, így vele kezdték meg a felkészülést a labdarúgó 3. Liga tavaszi folytatására.

Február 9-én, szerdán azonban a csapat új vezetőedzőt mutatott be a sétatéri stadionnál, mégpedig azt a brassói születésű, 48 éves Lucian Nicolaut, aki tavaly a Sepsi OSK U19-es csapatát a román kupa döntőjéig vitte, előtte az FK Csíkszeredánál Valentin Suciu másodedzője volt a második ligába való feljutáskor.

Az UEFA A licensszel rendelkező szakember, aki korábban a Brassói FC-nél is dolgozott az 1. és a 2. Ligában, másfél évre írt alá az udvarhelyi együttessel. És bár nem mondott le arról, hogy idén rájátszásba vezesse az együttest, máris a jövőre gondol, szerinte a következő időszak nagyszerű lesz arra, hogy felmérje a keretet, erre fog szolgálni a hétvégi barátságos meccs is az FK Csíkszereda harmadosztályos fiókcsapatával.

„Nyáron a költségvetéstől függően egy erős klubot szeretnénk összerakni, most meg kell néznünk, ki az, akire lehet építeni és ki az, akivel nem tudunk együtt dolgozni, még ha szeretném is, hogy mindenki maradjon” – fogalmazott Nicolau, aki Simó Csongorral, és Savin Cătălinnel dolgozott már együtt Csíkszeredában, Berkeczi Csongort és Mitrát is ismeri a csíki időszakból, igaz, velük nem dolgozott még együtt. Utóbbira, mint másodedző tekint, „nagy szükség lesz a tapasztalatára, kollégák vagyunk”, mondta. Újságírói kérdésre az új edző azt is elárulta, hogy mivel az utóbbi három évet Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön töltötte, szinte tökéletesen ért magyarul, beszél is valamennyit, „feltalálja magát”.

Nem csak a vezetőségben történtek változások,

két székelyudvarhelyi fiatal labdarúgóval, Ketesdi Nimróddal és Hadnagy Tamással erősítette meg keretét a csapat. A két 2003-as születésű játékos a tavalyi szezonban bajnok és Román Kupa-győztes volt az FK Csíkszereda U19-es együttesével, akárcsak a szintén udvarhelyi Szakács Szilárd, aki már az idény elején csatlakozott az SZFC-hez.

„Nagyon örülök, hogy ők érkeztek hozzánk, mivel két, 2003-ban született ifi játékos is a pályán kell legyen a 3. Ligában, így nagyot erősödtünk ezen a téren. Ott van mellettük Szakács Szilárd és Tordai Tamás is, és tudott dolog, hogy egy mérkőzés végeredménye nagyban függ attól, hogy jó ifijeink vannak a pályán vagy nem” – nyilatkozta a játékosok érkezése kapcsán László Zsolt csapatmenedzser, aki azt is elmondta egy reggeli rádiós műsorban, hogy még bízik a szezon előtt megfogalmazott célok elérésében, a felsőházi rájátszás kiviívásában. Ugyanígy vélekedik Nicolau is, bár tudja, hogy nem a saját kezükben van a sorsuk, ha az előttünk álló csapatok minden mérkőzésüket megnyerik, akkor nem tud elmozdulni a csapat az ötödik helyről. A csapat az őszi fordulók során

nagyon hullámzó

teljesítményt nyújtott, megverte az éllovast, és kikapott a sereghajtótól, és arra is volt példa, hogy a rendes játékidőt követően még vezetett, aztán a néhány perces hosszabbításban elveszítette a mérkőzést. Három fordulóval az alapszakasz lejárta előtt az udvarhelyi együttes az ötödik helyen áll harmadosztályos csoportjában, amelyből a legjobb négy kerül a felsőházi rájátszásba, amely során tovább küzdhetnek a másodosztályba való feljutásért. Tavaly ez szinte sikerült, drámai mérkőzésen, tizenegyespárbajban maradt alul akkor az udvarhelyi csapat.

Hogy idén is harcolhassanak a feljutásért, a csapat legalább egy együttest, vagy a Brassói SR-t, vagy a barcarozsnyóiakat kell, hogy megelőzze, előbbinek három, utóbbinak 4 pont az előnye az SZFC-vel szemben. A hátramaradt három forduló során mindhárom említett csapat játszik majd a ligamásodik Plopeni együttesével, a Prahova megyei gárda megverése nagy lépést jelentene a rájátszás kivívásában. Az SZFC éppen Plopeni ellen kezd majd idegenben a Román Labdarúgó Szövetség előzetes menetrendje szerint március 11-én, szombaton.