Frissítve: Új házelnöke van a szenátusnak, de megfizette az árát

Teodor Meleşcanu volt külügyminisztert, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szenátorát választották meg kedden a szenátus elnökének – írja az Agerpres.

Jelölését elsősorban a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatta, tőlük 73 voksot kapott, az ellenzék (köztük Meleșcanu pártja) által javasolt Alina Gorghiu (PNL) 59 szavazattal alulmaradt. Két szavazat érvénytelen volt.

Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke azonban bejelentette, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, mivel szerinte Teodor Meleşcanu megválasztása a házszabályzat megszegésével történt. Az ALDE frakció élt a saját jelölt állításának jogával, és Ion Popát javasolta a tisztségre, nem érkezhet két javaslat ugyanannak a csoportnak a részéről – magyarázta.

Frissítés (17.00):

Meleşcanu esetében életbe léptették az ALDE vezetőbizottságának múlt heti határozatát, amelynek értelmében elveszíti ALDE-tagságát, ha a párt tagjai más alakulat támogatásával vállalnak tisztséget (szerk.megj.: Meleşcanu szociáldemokrata javaslatra lett házelnök).

Meleşcanu kizárásával megszűnt a párt felsőházi frakciója, mert nincs meg a hét, azonos pártlistán megválasztott szenátor – közölte szerdán a szenátus plenáris ülésén Tăriceanu.