Új gyógyszerek az ártámogatottak listáján

Május elsejétől 28 innovatív szer kerül a krónikus betegségek kezelésére szolgáló kompenzált és ingyenes gyógyszerek közé, ezekből 22 idáig egyáltalán nem volt a listán, 6 pedig  – az Isavuconazole, Adalimumab, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum és Apremilastum – más indikációkra szolgált eddig.

A következő betegségekben szenvedők vehetik igénybe kedvezményesen az új gyógyszereket:

Ezenkívül hat, a legmodernebb orvosságok között számon tartott molekula szerepel a Nemzeti Onkológiai Programban: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Immunoglobulin anti-lymphocytes DCI és Mosunetuzumab DCI.

„Az elmúlt két évben az Egészségügyi Minisztérium állandó gondja volt, hogy a betegek hozzáférjenek az innovatív életmentő gyógyszerekhez. A 2022-2023-as időszakban a kompenzált és ingyenes gyógyszerek listáján újonnan bevezetett molekulák nagy száma a legjobb bizonyíték a betegek iránti felelősségvállalásra. A CNAS-szal és a betegszervezetekkel való jó együttműködés lehetővé teszi ezeket az előrelépéseket, amelyekhez a Pénzügyminisztérium támogatására van szükség. Az onkológiai, neurológiai és krónikus hepatitisben szenvedő betegek új molekulákhoz jutnak, és ezt úgy kell elérni, hogy ez ne befolyásolja a generikus gyógyszerekhez való hozzáférést, amelyek a román betegek 80%-ának terápiás erőforrást jelentenek. Az embereknek figyelemre és empátiára van szükségük az orvosoktól és a hatóságoktól egyaránt. Együtt dolgozunk ezért!” – jelentette ki Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

ms.ro/hotnews