Új futóklubja van a városnak

Bemutatkozott a Városi Sportklub atlétika szakosztályának kerete.
Fotó: Gál Előd

Az Udvarhely Napokon mutatták be a Városi Sportklub új, atlétika szakosztályát, amely mellett egy új bicikli szakosztálya is lett a sportklubnak. Azért ezekre esett a választás, mert a vezetőség szerint mindkét sportággal tömegeket lehet megmozgatni. A miértekről és a hogyanokról Mester Zoltán ügyvezető igazgató mesélt nekünk bővebben.

Mint elmondta, nem volt mellékes a döntésben, hogy a Feel Good Egyesület révén már adott volt egy kiforrott futóközösség Udvarhelyen, és ez jó alapja lehet a klubnak, hiszen a közösségi futásokra járó tömegből van egy erős mag, akik versenyekre járnak, és eredményeket érnek el.

A VSK létrehozásánál az alapítóokiratba a klub színeihez a székely zászló színeit írták be, így kék-sárga a mez.

A csapat főként terepfutókból áll, van köztük, aki aszfalton is fut, de ő is általában hosszabb távokat. A VSK ügyvezető igazgatója Ilyés Lóránddal, a Feel Good Egyesület elnökével még a szakosztály létrejötte előtt egyeztetett arról, hogy ő kiket javasolna a városi klubba. „Bizonyos feltételeknek is eleget kell tenni, olyan futók kerültek be a keretbe, akik az év során négy-öt versenyre készülnek” – mondta el megkeresésünkre Mester Zoltán.

50.000 lejes költségvetésből

gazdálkodik a szakosztály, ennek körülbelül fele a felszerelésre megy el, a maradék összeg pedig a versenyekre való iratkozásra. Szintén Ilyés Lóránd segítségével készült el a versenynaptár, amelyen tizenkét, a klub számára magas prioritású verseny szerepel: ezekre fizeti a klub a csapattagok nevezését.

„Vannak olyan futók is, akik már egész komoly eredményekkel büszkélkedhetnek. Bartha Bálint az egyik közülük, ő készül idén az UTMB-re (Ultra Trail du Mount Blanc – szerk. megj.), ez egy külön eset. Valamivel be fogunk szállni, vagy a nevezésébe, vagy a kiszállásának a díjába. Egy futónak ez nem akkora anyagi motiváció. Ő anélkül is eljár versenyre, hogy ez a szakosztály elindult volna. Most felvesznek egy olyan pólót, amellyel a várost képviselik, amiben látszik, amikor megjelennek egy versenyen, hogy ők egy csapat. Én úgy látom, hogy ezt büszkén viselik” – mondta Mester Zoltán.

A VSK kerete: Balázsy Hajnalka, Horváth Attila, Orbán Attila, Takács Szabolcs, Bartha Bálint, Szabó Bence, Bokor Kata, Szabó Zoltán, Dénes Boglárka, Elekes István, Papp Sándor, Csizmadi Mihály Zsolt, Fazakas Bíborka, Lukács Gyula, Ilyés Lóránd, Székely Lídia, Kovács Zsuzsanna, Márton Piroska, Márton Szabolcs, Imre Judit, Sinka Zsolt, Nagy Csaba, Nagy Sándor, Józsa Levente, Nemes Zoltán, Gothárd József, Gönczi Dezső, Ilyés Ferenc, Nagy Elemér, a csapat edzője: Buti László.

Mivel a teljesítmény mellett a mozgalom növelése is cél volt, Mester Zoltán szerint fontos, hogy ezek a futók a városlakók számára példaképek is lehetnek. A legtöbben udvarhelyiek: „szomszédaink, rokonaink”. Olyanok is vannak a csapatban, akik két éve futnak aktívabban és maratonokat futnak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak helybéliek: Csíkszeredából csapattag Takács Szabolcs, „akinél nem tudom, hogy van-e jobb futó Csíkban. Márton Piroska és Márton Szabolcs szentegyháziak, Lukács Gyula gyergyói, Elekes István keresztúri, Fazakas Bíborka szovátai” – sorolta az ügyvezető igazgató.

A közösségformáló hatás már abban is érezhető, hogy az eső ellenére a teljes jégkorong-szakosztály kint álldogált a futók bemutatásán, a kishokisok a filagória alá behúzodva kérték a pacsikat a futóktól, mesélte Mester Zoltán.

Erre a szezonra a célkitűzés

inkább a közös edzés elindítása, és, hogy megtanuljanak együtt dolgozni, létrehozzák a „futóiskolát”. „Mindenki a saját stílusában megtanult szaladni, fejldődött, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet csiszolni a technikát” – magyarázta. Mindenkori cél, hogy növekedjen a szaladó tömeg a városban, nem annyira eredményorienált a VSK. „Akkor az lett volna a járható út, mint mondjuk a Steaua Bukarestnél, hogy két-három sportolóval vágunk neki a szezonnak, ők kapnak fizetést, hoznak eredményt, akkor viszont nem biztos, hogy a mozgalom része meg tud valósulni”.

A sportolók négy darab edzést tartanak hetente Buti László vezetésével: hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön hét órától a Sétatéri Stadionban. Ezek közül kettőre a kezdők is elmehetnek, megtanulhatnak helyesen futni, és így, ha az eredményeik is igazolják, beverekedhetik magukat a keretbe is.

Minden, ami nem futás

A VSK bicikli és jégkorong szakosztállyal is rendelkezik, és nem zárkóznak el semmilyen új szakosztály létrehozásától, vagy „örökbefogadásától”, de az ügyvezető igazgató szerint máris túlvállalták magukat. Mester Zoltánon kívül László Zsolt dolgozik még a kétfős személyzetben, de őt inkább a hokisok foglalják le.

„Mi egyébként is 2017-ben egy tanácshatározattal jöttünk létre, eddig nem voltunk annyira láthatóak. Egyszer meg kellett tapasztalnunk, hogy mi a módja, hogy a közpénzzel a sportszférában lehessen dolgozni. Biza ez nem egyszerű” – mondta el az ügyvezető igazgató, amikor további szakosztályok létrehozásáról, befogadásáról kérdeztem.