Új frakcióvezetője van a POL-nak, de két tanácsosi hely még üres

Középen a két képviselő, akik ezentúl vezetik a Szabad Embereket.
Fotó: Dávid Anna Júlia

Godra Zsoltot választották meg frakcióvezetőnek hétfői gyűlésükön a Szabad Emberek. Péter Balázs is jelölve volt, végül ő lett, vagyis maradt a helyettes, aki segíti a vezető munkáját – tudtuk meg kedden a két érintettől.

A székelyudvarhelyi POL ülését egyrészt azért hívták össze, mert szükségszerű volt a lemondott András Lehel feladatait szétosztani, másrészt pedig a két megürült képviselői helyet, az övét és Szabó Zsuzsáét, be szeretnék tölteni. A szakbizottságokban már ideiglenesen pótolták őket, de arról is kezdtek egyeztetni, hogy kik, lehetőleg szakemberek, vehetnék át véglegesen, ezt majd a következő találkozásukon pontosítják, avatott be Godra.

Még folynak az egyeztetések

a listán következő kollégákkal, most már frakcióvezetőként fog tárgyalni, beszélgetni velük. „Bízom abban, hogy a két hiányzó helyet pótolni tudjuk”, mondta. A hiányzások miatt erre a héten nem tud sor kerülni, de a törvényes határidő miatt is úgy remélik, hogy a jövő hétre rendeződik ez a kérdés.

Hogy miért húzódnak el ennyire az egyeztetések, az új frakcióvezető azt válaszolta: olyan személyek következnek a listán, akik elsősorban a háttérmunkában, a kampányban vállaltak szerepet, nem feltétlenül voltak felkészülve a nyilvános önkormányzati munkára. „Most azt beszéljük át, hogy tudnak-e időt, energiát szánni rá”.

A frakcióülésen felmerült az a kérdés is, hogy kell-e számolniuk további kilépésekkel. Senkinek nem áll szándékában lemondani – biztosította erről egymást és a választókat a megmaradt tíz ember. „Megerősítettük, hogy ezt a munkát visszük tovább, mert mi négy évre kaptuk a mandátumot a választóinktól, és felelősséggel tartozunk ezért a történetért”.

A POL-nál abban bíznak, hogy a szeptemberi rendes tanácsülésre ismét teljes lesz a frakció, azaz a 19-ből mind a 12 helyet be tudják tölteni.

A Szabad Emberek Pártjának listáján még 6 személy van az összesen 24 indulóból, akik sorra kerülhetnek, hogy pótolják a különböző okok miatt kiesőket.

A listavezető Gálfi Árpád polgármester, Albert Sándor városmenedzser, Pálfi Kinga alpolgármester lett, ketten nem vállalták a mandátumot, egy személyből megyei tanácsos lett, így jutottunk el oda, hogy a 18. és 19. személy, Nagy Endre és Tankó Ágnes következhet. Utánuk Becze Juliánna, Réthi Enikő Kinga, dr. Ambrus József és Péter Péter István vannak a listán.