Új ezüstpénze lesz az országnak

Ana Aslan biológus, orvos, feltaláló születésének 125. évfordulójára ezüstpénzt bocsát ki hétfőn, október 17-én a Román Nemzeti Bank. Az ezüstpénz értéke 10 lej, formája kerek, átmérője 37 mm, súlya 31,103 gramm, pereme recés.

Az érme egyik oldala a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem épületét ábrázolja, Románia, 10 lej és 2022 feliratokkal, valamint az ország címerével. A másik oldalon Ana Aslan arcképe és neve látható, születésének és elhalálozásának évszámaival (1897 és 1988).

Az átlátszó plexiüvegbe csomagolt ezüstérmékhez román, angol és francia nyelvű ismertető és eredetiségi tanúsítvány jár. Az eredetiségi tanúsítványon a BNR kormányzójának és a központi pénztárosnak az aláírása szerepel. Az ezüstpénzeket maximum 5.000 példányban adhatják ki, értékesítési ára 480 lej áfa nélkül.

Az Ana Aslan születésének 125. évfordulójára kibocsátott ezüstpénzeket a jegybank bukaresti, valamint Kolozs, Konstanca, Dolj, Iaşi és Temes megyei regionális fiókján keresztül helyezik forgalomba.

Ana Aslan román orvos és biológus, a román öregedéstudomány és idősgyógyászat megalapozója, a bukaresti Geriátriai Intézet igazgatója, 1897. január 1.-én született Brăila városában.

1949-től a Bukaresti Endokrinológiai Intézet vezetője, volt ekkor kezdett a gerontológiával és a geriátriával foglalkozni. 1952-ben az ő vezetésével megalakult a Bukaresti Geriátriai Intézet, a világ első öregedéstudományi és idősgyógyászati intézete, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismert. Ugyanebben az évben elkészítette a Gerovital-H3 vitamint, amit 1957-ben, az olaszországi Veronában mutattak be a 4. Nemzetközi Öregedéstudományi Kongresszuson. A későbbiekben számos ország (USA, Németország, Anglia, Japán, Olaszország, Ausztria és Románia) tudósai tanulmányozták a formulát, és a Gerovital H3-kezelést hatékonynak találták. Aslan 1988 május 20.-án hunyt el Bukarestben.