Új esetek: 245 az országban, plusz egy a megyében

Összesen 16.247 (245-el több) koronavírusfertőzést regisztráltak az országban, ezek közül 9053-at, azaz több mint felét gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Az országos közlemény szerint a gyógyultak ugrásszerű (ezerrel nagyobb) növekedését a Suceava megyei adatok frissítésének betudható. Az új esetek száma ötödik napja 250 alatt van.

Sárgával a megbetegedések, narancssárgával az aktív esetek, zölddel a gyógyultak, pirossal a halálesetek. Forrás: a BBTE saját adatbázisa.

Közben Hargita megyében egy újabb esetről számol be a prefektusi hivatal, így összesen 25-öt jegyeztek idáig, ebből még öten állnak kezelés alatt. Az új esettel egyszerre a csíkszeredai kórház is megjelent a közleményben a székelyudvarhelyi mellett, így minden bizonnyal ott kezelik az új beteget, aki vélhetően a Hargitán túlról származik (legalábbis nem etédi, a prefektusi szóvivő szerint).

Kettővel több, azaz 19 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, egy elhunyt (a legelső fertőzött). A fertőzöttek köreiben járványtani vizsgálat zajlik, a kontaktszemélyeket megfigyelés alatt tartják. A legutóbbi betegekről ebben a cikkünkben írtunk.

Az országban összesen 1046 személy (30-al több) hunyt el a betegség következtében. Az intenzív osztályokon 225 beteget kezelnek, ez a szám többnyire stabil volt az elmúlt napokban – a Stratégiai Kommunikációs Csoport közlése alapján.

Karantén, tesztek

Országos szinten intézményes karanténban még 14.066 személy van, 18.118 azoknak a száma, akik házi elkülönítésben vannak – mindkét szám enyhén kisebb, mint egy napja.

A megyében tovább csökkent az intézményesek száma, 299-en vannak még, és idáig 692 személy hagyhatta el a karantént. Otthoni elkülönítésben 332 személy tartózkodik, közel ötezer ember számára járt le a tizennégy napos elszigeteltség az időszak kezdetétől számítva.

Romániában összesen 286.216 tesztet végeztek el (a napi átlag 10 ezer körül van) – derült ki még a május 14-ei, csütörtök déli jelentésből.

Kihágások, büntetések

A második katonai rendelet érvénybe lépése óta 2.303 olyan személyt helyeztek intézményes karanténba, aki megszegte a házi elkülönítésre vonatkozó rendeletet, és 233-an szöktek meg az intézményes karanténból, őket visszavitték további 14 napra. Nekik fizetniük kell az ellátási költségeiket, megközelítőleg 300 lejt naponta.

572 bűnvádi eljárás indult a betegségek elleni harc akadályozása miatt, és az utóbbi 24 órában 112 olyan személyt igazoltattak, akik megszegték a kijárási korlátozásokat, őket összesen 46.000 lejre (fejenként átlagosan 410 lejre) büntették.

Hargita megyében 54 esetben szabtak ki bírságot a rendőrök az elmúlt nap folyamán, összesen 70.955 lej értékben, a közúti rendőrség pedig további 477 személyt és 284 járművet igazoltatott. A csendőrök mindössze két esetben figyelmeztettek a kijárási nyilatkozat hiánya miatt.