Új életet énekelt a napsütötte házba

fotó: Pál Edit Éva

A vasárnapi csendet csak néhány tyúk kotkodácsolása és egy ló prüszkölése törte meg szerda délután. A szeptemberi napsugár még erősen tűzött ránk, de a szél már az őszt idézte. A zöld keretes ablakban muskátli csücsült, a levegőnek egyszerre volt nagymama és friss festék illata. Sorbán Enikő épülő, mondhatni szinte kész homoródalmási otthonában jártunk. Az egy személyben népdalénekes, tanár és kántor új életet lehelt a szülei szomszédságában álló régi székely házikóba és csűrbe. 

A kis házat – ami több mint 150 éves, mesélte Enikő – mintha a múltból, még új korából kapták volna elő. Első pillantásra minden fiatalnak tűnt, nem voltak kivehetőek a nyomok, amiket egy népes család hagyott maga után a bútorokon, a falakon, a padlón. Csak igazán közelről nézve látszott, hogy a kis ablakos, alacsony szobákban valakik leéltek már egy életet. A házzal szemben hajdan csűr magasodott, most egy takaros verandás ház áll ott, ami valahogy egyszerre régi és új. 

Gyermekkori emlékek színtere

Enikő hellyel kínált minket a verandán, elmondta, hogyan készült el mindaz, ami épp körülvett bennünket. A történet egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza, emlékei szerint szomszédaik, szüleik esténként kiültek a ház előtti padra, ők, a gyerekek ott játszottak, énekeltek, a kályhában sült a deblák (a sütőtök népies neve – szerk. megj.).

Idővel a házból megkopott az élet, csak egy egyedülálló férfi lakott ott. Három évre rá, hogy elhunyt, a rokonok úgy döntöttek, hogy eladják a házat. Enikő először nem akarta megvenni, de nem tudta elfogadni azt sem, hogy idegenek költözzenek oda, és azért is fájt volna a szíve, ha lebontják gyermekkori emlékeinek színterét és valami újat építenek oda. Ezért belevágott álmának megvalósításába, megvette a helyet, hogy úgy újítsa fel, hogy megőrizze a régit és mégis használhatóvá tegye azt. 

Öröm a munkában

A munkának még a világjárvány előtt hozzáfogtak, de a java részét végül 2022-ben valósították meg, mert akkor sikerült szakembert találni – ez volt az egyik első nehézség. Olyan mestert találni, aki foglalkozott már ilyen munkával, tudja, hogyan lásson hozzá. A következő hidegzuhany Tusványoson érte, gondolt vissza a népdalénekes, amikor küldték neki a fotókat, hogy a ház jobb oldala alól, akár a homok, kifolyt az alap, nem lehet megmenteni a házat. Valahogy ezt is megoldották, ahogyan a tetőszerkezetet is sikerült feljavítani és a vízmértéket hírből sem ismerő nyílászárók elkészítésére is került egy szakember.

Székely tiny house lett a csűrből

Nehézséget okozott még, hogy sok mindennel nem úgy volt, hogy „megyek a boltba és veszem meg, sokszor üres kézzel jöttem haza, mert nem tudtak segíteni, mindennek ki kellett járjam az útját” – magyarázta, hogy milyen nehézségekbe ütközött az ő nem szokványos építkezése, felújítása kapcsán. 

Enikő elmondta, a végére már annyi szakkifejezést megtanult, úgy érzi, menedzser is lehetne. Őt küldték azokért az anyagokért, amikre szükség volt, például „fémfestékért”, jutott eszébe, nevetve mesélte, hogy a boltban furcsán néztek rá, hogy miről beszél, mint kiderült, kalapács festék a termék tisztességes neve. Külön kihívás volt ezekkel a dolgokkal megküzdenie nőként, ismerte be. 

Küldték a képet, hogy nem lehet megmenteni

Ha nem beszerző körúton volt, ő is keményen dolgozott, minden bútort, ami a kis székely házba került, megtisztított, megfestett. „A szobának kék fala volt eredetileg, de egy ujjnyi kék folt nem látszott sehol, olyan kormos volt a fal, a másik szobából 36 zsáknyi cujkás (pálinkás – szerk. megj.) üveget hordtunk ki” – mesélte viszonyításképpen. A tiszta szobácskákba bekukkintva nehéz elhinni, hogy mi uralkodott ott nem is olyan régen. 

„Van, akinek az öröme a pihenésben van és a semmittevésben, én úgy érzem, nekem a munkában van” – reflektált arra, hogy sok munkávall járt elérni a célt. 

Megőrizni mindent, ahogy volt

Az sem könnyítette a helyzetet, hogy Enikőnek nem voltak konkrét tervei, inkább sodródott az árral, néha egy egész napot gondolkodtak a szakemberrel azon, hogy hogyan tovább. Közben törekedtek arra, hogy amennyire csak lehet, megőrizzék a ház és a berendezés eredeti tulajdonságait.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!