Ugye, még nem cserélted le a téli gumit?

Nem lőttek mellé a meteorológusok az előrejelzéssel, kedd reggel tényleg hó lepte el az ország jelentős részét, így Udvarhelyszéket is. Délelőtt 9 órakor a Kalondán elakadt kamionokra hívták fel a figyelmet az udvarhelyszéki sofőrök Facebook-csoportjában.

Fotó: Fazakas Szabolcs (Facebook)

A 9 óra 30 perckor még tartó havazás ellenére Cătălin Romănescu, a megyén áthaladó országutakért felelős igazgató azt jelentette, hogy feketék, de nedvesek az utak, megszórták sóval a reggeli órákban, a bucsini, a borszéki és a hargitai útszakaszokon pedig bevetették a hókotrókat is. A Kalondán elakadt kamionokról neki nem volt tudomása, kérdésünkre elmondta, hogy szerinte a lendület hiánya és a rakomány rossz súlyelosztása okozhatja a gondot. Mindenesetre az útviszonyok miatt továbbra is kötelező a téli gumi.

Habár a hótalanítási szerződés március 15-én lejárt, a készenléti megállapodásnak megfelelően elindultak a gépek a megyei utakon is kedd reggel, tudtuk meg a megyei tanács hótalanítási diszpécserétől. Szerencsére nem kaptak jelzést kicsúszásról, elakadásról, szórják az utat, kotorják, ahol kell, nagyobb hangsúlyt a Libánra, Oroszhegyre és Kénosra fektetnek (a járművek haladása ezen a térképen követhető).