Úgy énekeltek négy napig, akárcsak régen

Hangos énekszóra leszek figyelmes. Közelebb lépek. A tisztán csengő hang hirtelen elhalkul, és egyszerre nevetésben tör ki az addig éneklő társaság. Elfog a kíváncsiság, vajon, mi történhet a Művelődési Ház falai között.

„Falu végén van egy tölgyfa magába, juhászlegény ül annak árnyékában…” – hallatszik most már tisztán kivehetően az egyik teremből a népdal, amint a kultúrház előterébe érek. 

Tifán Csaba, a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum zenetanára magyarázza meg, mi zajlik éppen: közel húsz diák vesz részt a szombattól keddig tartó népi énekkurzuson, ahol napi hét órát töltenek népi énekek tanulásával, a meghívott szaktanárok vezetésével. A négy napon át tartó népi ének kurzusra olyan diákok jelentkezhettek – teljesen ingyen –, akik már valamilyen kapcsolatban állnak a népdallal: foglalkoznak vele, szeretik, népdalversenyekre járnak. 

„Nem úgy van most, mint volt régen”

– ezen a címen indult négy évvel ezelőtt az esemény a Legato Egyesület szervezésében, igaz, akkor még a háromtagú Nyitnikék énekegyüttes továbbképzője volt az alapötlet, és most már egy online népdalverseny is társult ehhez – meséli Tifán Csaba, az esemény programfelelőse. 

Idén már a környék számos településéről, Udvarhelyszékről, Szovátáról, Nyárádszeredából és Medgyesről is jöttek tanulók, akik érdeklődnek a népi ének iránt és fejleszteni szeretnék népdaltudásukat a négynapos kurzuson.

– Azt szeretnénk, hogy a gyerekek kapjanak egy négynapos, intenzív, napi hat-hét órás népi ének tanfolyamot, ahol autentikus forrásból származó hangfelvételeket hallgatnak, ráadásul hiteles tanároktól. Ez nagyon fontos – magyarázza a zenetanár –, mert lehet népi éneket tanulni kazettáról, CD-ről, felvételekről, de azt, hogy hogyan kell azt hallgatni, azt szakemberek segítségével lehet igazán megtanulni. A Palló zenetanárának tapasztalata, hogy inkább a népzenével összekötve, néptánc- és hangszeroktatással együtt léteznek ma már a népi énekkurzusok, ezért tartják fontosnak  egy kimondottan csak népi ének kurzus szervezését.

Kinyílik az addig hangos terem ajtaja, és a meghívott oktatók kíséretében húsz vidám lány lép ki a folyosóra, többen visszatérő résztvevői a népi ének tanfolyamnak:

„Nagyon szeretek itt lenni, hiszen feltöltődöm és azt csinálhatom, amit szeretek: régi, autentikus felvételekből tanulhatunk olyan oktatóktól, akik úgy adják át a tudást, hogy élvezzük is” – mondja a kilencedik osztályos Dávid Anna, aki már harmadszor vesz részt a továbbképzőn, és bárkinek ajánlja, „aki tud azonosulni a népi világgal.”

A korábban a Fölszállott a páva élő adásában is fellépő Nyitnikék énekegyüttes tagja, Tifán Anna már a kezdetektől jelen volt a továbbképzőkön, s bár az első kurzust még fárasztónak érezte az akkor még negyedikes lány, most nagyon élvezi. Sokat tanult az évek során: „a tanároktól azt tanultam, hogy mindig a régi felvételekből tanuljam meg az énekeket és legyek bátor” – osztja meg velem tapasztalatait a hetedik osztályba készülő lány.

Először vesz részt a Hargita megye tanácsa által támogatott négynapos tanfolyamon a kilencedikes, székelykeresztúri Györgyi Hajnal Csillag és a hetedikes, medgyesi Vajda Szilvia, akik számára nagy élményt jelent, hogy itt lehetnek: „nagyon sok új emberrel találkozhatunk és nem utolsó sorban elismert népdalénekesektől tanulhatunk. Jövőre is visszajönnénk” – mondják a lányok, akikről többi tizenhat társukkal együtt jó véleménnyel vannak a kurzust oktató tanárok: Juhász Erika népzene tanár, a Nyíregyházi Egyetem Zenei intézetének mesteroktatója és Kászoniné Fejős Gabriella népzenész, az Udvarhelyi Népzeneműhely oktatója.

„Muníció” a későbbi időkre

– Azt tapasztalom, hogy itt nagyon sok jó hangú énekes van, akik szépen, stílusosan énekelnek, és nagyon fogékonyak a tanulásra – mondja Juhász Erika népzene tanár, aki Kászoniné Fejős Gabriella népzenésszel együtt két különböző tájegység dalait tanította meg a diákoknak: főként a helyi területi anyagra, elsősorban a korondi népdalokra, valamint a mezőségi, pontosabban Mezőkeszüről származó népi énekekre koncentráltak.

– Itt most kaptak egy olyan „muníciót” a diákok, amit egyébként iskolai körben egy félévig tanítunk: hangképzés, dallamválasztás, mi a titka annak, hogy ízesen szólaljanak meg a népdalok, és egyáltalán: hogy jó énekelni ezeket a népdalokat – sorolja a népzene tanár, mire fektettek hangsúlyt a négynapos népi énektanfolyamon. 

A képen balról jobbra: Juhász Erika és Kászoniné Fejős Gabriella, a népi énekkurzus oktatói

– Reggel megérkeznek, van egy kis torna, bemelegítő gyakorlatokkal, majd hangképző gyakorlatok és utána indul a tanítás, közötte egy ebédszünettel, magyarázza Tifán Csaba zenetanár, hogy néz ki a képzésen résztvevő tanulók programja. A tanulókat, akik között negyedikestől kezdve tizedik osztályos korúak is vannak, kisebb csoportokban is tanítják a meghívott zenetanárok, emellett együtt is énekel mind a húsz diák, ahogy a keddi, augusztus 31-ei záróeseményen is, zenekar kíséretében.

– Igény van a népi ének kurzusokra, főként azért, mert nálunk, a tantervben nem szerepel ilyen tantárgy, így a gyerekeknek, akik népi éneket szeretnének tanulni, meg kell keresniük valamilyen úton-módon azt a formát, ahogy tanulhatnak, egy ilyen továbbképző pedig jó lehetőség a számukra, ahova a zenetanárok is eljöhetnek és fejlődhetnek – összegez Kászoniné Fejős Gabriella népzenész.