Úgy beszélnél valakivel?

Magányos vagy? Nem bírod a bezártságot? Meghosszabbított programmal dolgoznak a lelkisegítők, rendelkezésre állnak a lelkészek és összefognak a szakemberek.
fotó: Pál Edit Éva

A hosszas otthonlét és aggódás megviseli az emberek lelkét, különösen azokét, akik az első „fronton” harcolnak megfeszített tempóban a betegséggel, az előkészületekkel: az egészségügyi dolgozókét, a városvezetését, a boltosokét, önkéntesekét stb. Több helyről kérhetünk szakszerű segítséget ezekben a napokban.

Kihez fordulhatnak az orvosok, ápolók és hivatalnokok?

A székelyudvarhelyi egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók és segédszemélyzet lelkisegély-szolgálatát városi szinten a hivatal munkatársaként is dolgozó pszichológus, Szalay Zsuzsanna látja el. Ugyancsak hozzá fordulhatnak lelki problémáikkal, szorongásaikkal, félelmeikkel, feszültségeikkel a városháza munkatársai. Az iskolapszichológust a diákjai is kereshetik.

Szalay Zsuzsanna
fotó: Szabó Károly

Eddig nem volt nagy gond, napi egy-két hívása érkezett, de ezután következik mindenkire nézve a nehezebb időszak, amikor itt is lesznek betegek és megtörténhet, hogy halottak is – mondta a pszichológus. Nem volt könnyű mostanig sem a bezártsággal, a félelmekkel együtt élni, de úgy gondolja, ezután jön a stresszesebb időszak mindenki számára. Forduljanak segítségért! javasolja. A legfőbb akadály ilyenkor az szokott lenni, hogy hogy beszéljen az ember egy idegennek a legbelsőbb érzéseiről. Ezt úgy lehet leküzdeni, hogy próbáljon meg utánanézni, kivel beszél: telefonáljon, hallgassa meg a hangját, hogy bizalomkeltő-e, vagy azoknak, akik nyíltan, névvel vállalják a szolgálatot, keresse meg a Facebook, vagy más közösségi profilját.

A lakosság lelkisegély szolgálatát

az Erdélyi Telefonos- és Internetes Lelkisegély Szolgálat önkéntesei meghosszabbított programmal, reggel 8-tól éjjel 12-ig fogadják.

Telman Enikő
fotó: Pál Edit Éva

Székelyudvarhelyen 2005-től müködik ez a szolgálat (néhány megszakítással), munkatársaik pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, lelkigondozók és szociális munkások. Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön is van központjuk.

Telman Enikő, a szolgálat munkatársa arról tájékoztatott, hogy tapasztalatuk szerint a legtöbb hívás a koronavírussal kapcsolatos. A lelkisegély-szolgálat munkatársai összesítették a járvánnyal kapcsolatos tényszerű adatokat, mint például a megyei közegészségügy, járványügy telefonszámai, sürgősségi szám, járvánnyal kapcsolatos zöld szám stb., hogy ne kelljen kéréseket elutasítaniuk ebben a nehéz helyzetben.

A legveszélyeztetettebb társadalmi csoportoknak

a karanténban és otthoni elkülönítésben levők, illetve a kórházba beutalt személyek számítanak. Számukra nagyon fontos, hogy anyanyelvükön beszélgethessenek félelmeikről, szorongásaikról, a bezártság okozta lelkiállapotukról. Az asszisztensek, orvosok, újságírók, boltosok és más, ilyenkor szolgálatot teljesítők is hívhatják az önkéntes segítőket.

Ilyenkor, amikor semmi sem biztos, óráról-órára változik minden, hajlamosabbak lehetünk a szorongásra, frusztrációra, dühre, kétségbeesésre, félelemre, tehetetlenségre. Egy beszélgetés sokat segíthet ezek feloldásában, hogy könnyebb legyen átvészelni, és ne súlyosbodjon a rossz lelkiállapot.

Ingyenesen hívható 0754–800808-as telefonszám, vagy írhatnak a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címre.

Ha inkább az ismerős lelkészben bízol

Telefonos lelkigondozói szolgálatot működtetnek az unitárius lelkészek is. Ezekben járvány-sújtotta napokban szinte természetszerűen tör ránk a félelem és az aggodalom. Ilyenkor jól esik a jó szó, a közös imádkozás, a beszélgetés – írják közleményükben. Felekezeti hovatartozástól függetlenül, naponta 9 és 21 óra között bárki hívhatja lelkigondozói beszélgetés végett az egyház honlapján feltüntetett lelkészek bármelyikét.

Iskolák, intézmények, alapítványok, szakemberek egyénileg

próbálnak segíteni. A szülőkre, diákokra, pedagógusokra különösen nagy nyomás nehezedik ebben az időszakban. Az otthontanulás megszervezése olyan kihívás, amelyre szinte senki nem volt felkészülve. A gyerekek mozgásigénye nem elégíthető ki, a társas kapcsolatok csupán számítógépen vagy telefonon ápolhatók, s az állandó összezártság során a családtagok egymás idegeire mehetnek.

Éppen ezért számos iskolai segítő szakember (pszichológus, logopédus, fejlesztő pedagógus, tanár, tanító) felajánlotta a szülőknek, diákoknak, hogy megkereshetik őket gondjaikkal, kérdéseikkel. Érdemes figyelni ezeket a lehetőségeket és szükség esetén élni velük. Tudomásunk szerint minden tanintézmény pszichológusa hívható ezekben az időkben Székelyudvarhelyen is!

Virtuális lélekemelők

A Lélekemelő – erdélyi segítők csoportja a krízis idején egy kimondottan a mostani helyzetre létrehozott virtuális közösség. Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér Noémi pedagógus (Csíkszereda) és Orbán Imola személyiségfejlesztő tréner (Kézdivásárhely), az ötletgazdák meséltek erről a kezdeményezésről.

A Lélekemelő Erdélyben élő és erdélyi származású, Magyarországon élő, segítő szakembereket tömörít, akik ingyenesen felkereshetők: pedagógusok, pszichológusok, lelkészek, mentálhigiénés szakemberek. A mozgalom Facebook-oldalán minden önkéntesről adatlap található, melyben leírják szakterületüket, illetve azt, hogy mely korosztályhoz tartozó személyek, milyen problémákkal kereshetik fel őket, mikor és milyen csatornán.

Akinek segítségre van szüksége, az adatlapok alapján kiválaszthatja, hogy kivel szeretné felvenni a kapcsolatot.

Tevékenységük három fő területet fed le:

Segítséget kérni nem szégyen. A fent említett egyének és csoportok önkéntesen, ingyen, de ugyanakkor szakszerűen és a titoktartás kötelezettségével dolgoznak azon, hogy a kialakult kellemetlen helyzet elviselhetőbb legyen.