Ugrálni fog a hőmérőnk

A következő két hétben országszerte változékony lesz az időjárás, a nappali és az éjszakai hőmérsékleti értékek egyaránt ingadozni fognak, csapadékra pedig naponta lehet majd számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) február 20. és március 5. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hétfőn közzétett prognózis szerint Erdélyben az első napok csúcsértékeinek átlaga 6 fok körül, a hét végi napoké 14-15 fok körül alakul. Ezt az időszakot lehűlés követi, és a második hét végén ismét 6-7 fok lesz a nappali csúcsértékek maximuma. Az első héten mínusz 1 és 4 fok közötti éjszakai minimumok várhatók, a második héten pedig fagypont alatt, mínusz 3 fok körül maradnak a legalacsonyabb értékek. A régióban naponta lehet majd elszórtan csapadékra számítani.

A hegyvidéken a nappali hőmérsékleti értékek mínusz 1 és 5 fok között fognak ingadozni, az éjszakai minimumok pedig mínusz 7 és 0 fok között. Vegyes csapadékra szinte minden nap számítani lehet a következő két hétben, a magasan fekvő régiókban túlnyomórészt havazni fog.

Székelyudvarhelyen és környékén már keddtől az erdélyi átlagot jócskán meghaladó, 1-4 fokos hajnali minimumra és 9-13 fokos nappali csúcsra kell számítani szombatig a weather.com adatai szerint. Csapadék eső formájában kedden és hétvégén várható, a vasárnapi hirtelen lehűlés (min. –2, max. 5 fok) már havat hozhat.