Udvarhelyszéki áldozatai is voltak a magyar autópályán történt balesetnek (frissítve)

Fotó: mti

Hozzászólók szerint több udvarhelyszéki és székelyudvarhelyi utasa is volt annak a kisbusznak, mely kedden délután ütközött az M1-es autópályán. Egyelőre egy személyről tudjuk biztosan, a sofőrről, hogy székelyudvarhelyi volt, egy utasa pedig bögözi származású.

A Hargita megyei rendszámú kisbusz belerohant az előtte álló teherautóba, olvasható a rendőrségi közleményben. A Facebook-on kommentelők szerint székelyudvarhelyi és szovátai utasai voltak a balesetet okozó járműnek. Az egyik áldozat lánya portálunknak megerősítette, hogy édesanyja, egy szovátai származású nő is meghalt a balesetben, aki fivére temetésére jött haza Németországból. A nő tudomása szerint a kisbusz utasai külföldre utaztak vissza dolgozni, ő annyit tud még, hogy az elhunyt sofőr egy székelyudvarhelyi férfi volt. Két másik forrásunk arról értesített, hogy az egyik utasa bögözi illetőségű, egy háromgyermekes édesapa, családjának adományt gyűjtenek.

Hogyan történt?

A baleset az autópálya 94-es kilométerszelvényénél történt, ahol útjavítás miatt állt a kocsisor, ezt a kisbusz vezetője valószínűleg későn vette észre, ezért nagy sebességgel belerohant. Összesen négy autó vett részt a balesetben: amikor a kisbusz nekiment egy tehergépkocsinak, meglöktek még egy kamiont és egy személygépkocsit, a bennük tartózkodó személyek nem sérültek meg.

Az autó hat utasa közül négy román állampolgár és egy lengyel meghalt, két nő és három férfi az áldozat. Egy 50 év körüli férfit, aki szintén román állampolgár, kórházba szállítottak és stabil állapotban van, nyilatkozta telefonos megkeresésünkre a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Hozzászólók szerint a férfi kiesett a kocsi ablakán, megütötte a fejét, azt fájtatta.

Az áldozatok hozzátartozóit a román hatóságok fogják kiértesíteni, a kapcsolatfelvétel a román hatóságokkal tegnap megtörtént – tájékoztatott továbbá Galambos Gréta rendőrségi sajtószóvivő. Arról, hogy pontosan hány székelyudvarhelyi utasa volt a kisbusznak, későbbre ígért információt. A román külügyminisztérium a személyes adatok jogvédelmére hivatkozva az áldozatok származási helyéről megtagadta a tájékoztatást.

Frissítés (2021.10.20. 14 órakor)

A magyar hatóságok felvették a kapcsolatot Románia budapesti nagykövetségével az október 19-én, Bábolna mellett történt autóbaleset ügyében – áll a román külügyminisztérium portálunknak küldött tájékoztatójában.

A budapesti román nagykövet és egy külügyi attasé kiszállt abba a kórházba, ahol a sérültet ápolják. A nagykövetség elindította a román állampolgárok azonosításának folyamatát, és az áldozatok családjainak értesítését, ugyanakkor tartja a kapcsolatot a magyar hatóságokkal.

A hozzátartozóknak kérésre segítséget nyújtanak a hivatali ügyek intézésében, mint például a halotti bizonyítványok kiállításához szükséges formalitások intézése, valamint a holttestek hazaszállítása.

A román külügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy a román állampolgárok a budapesti román nagykövetség 0036-1-384 7689-es telefonszámán kérhetnek a nap bármely órájában konzuli segítséget a Külföldi Románok Kapcsolattartó és Támogató Központján keresztül. Amennyiben sürgősen megoldandó, nehéz, specifikus helyzetbe kerülnek, a +36 30 535 69 12-es számon állandó jelleggel elérik a Magyarországon található román diplomáciai küldöttséget.