Udvarhelyszéken egy település sem várja pirosban a karácsonyt

Az utolsó község is három ezrelék alá esett  Udvarhelyszéken, miközben három-három település kizöldült, illetve besárgult, tájékoztat csütörtöki határozatában a prefektusi hivatal.

Újszékely fertőzöttsége is tartósan három ezrelék alá került, így elhagyhatta a vörös zónát december 10-én, amikor frissítette a települések járványügyi besorolását a megyei vészhelyzeti bizottság. Rosszabbodott a helyzet, és sárga besorolást kapott Kányád, Bögöz, Oklánd, pedig alig egy hete, december 2-án még 1,5 ezrelék alatt volt a fertőzöttségi mutatójuk. Amíg Székelykeresztúron további két hetet hosszabbítottak a sárga forgatókönyvön, addig Székelyudvarhely, Farkaslaka és Siménfalva kizöldült.

A 45. számú határozat értelmében az elmúlt 14 napra jegyzett fertőzöttségi arány tehát

1,5 ezrelék alatt van a legtöbb helységben,

Etéd, Balánbánya, Bélbor, Fenyéd, Kápolnásfalu, Csíkcsicsó, Csíkszentgyörgy, Gyergyócsomafalva, Korond, Csíkkozmás, Csíkdánfalva, Székelyderzs, Oroszhegy, Csíkszépvíz, Galócás, Gyergyószentmiklós, Gyergyóalfalu, Csíkszentlélek, Lövéte, Farkaslaka, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Csíkmadaras, Homoródszentmárton, Homoródalmás, Csíkszentmihály, Székelyudvarhely, Csíkpálfalva, Kászonaltíz, Galambfalva, Parajd, Csíkrákos, Gyergyóremete, Máréfalva, Székelyandrásfalva, Csíkszentkirály, Csíkszentdomokos, Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Madéfalva, Gyergyóvárhegy, Gyergyóújfalu, Siménfalva, Csíkszenttamás, Tusnád, Szentegyháza, Vasláb és Zetelaka településeken.

Itt megengedett a szabadtéri előadások, fesztiválok, kulturális események, magánrendezvények megtartása maximum 300 fő részvételéig, ahol a közönségnek az egymástól legalább 2 méteres távolságra elhelyezett székeken kell helyet foglalnia, és kötelező maszkot viselnie.

A színházak, mozik, koncertek a nézőtér 50%-ával működhetnek, a kapacitásuk felén működhetnek azok a vendéglátók, éttermek, kávézók is – beleértve a szálláshelyeken található egységeket –, ahol az ételek, italok elkészítése és felszolgálása beltérben történik reggel 6 és este 23 óra között.

A szabadtéri teraszok működése megengedett, ha legtöbb hat, nem egy háztartásban élő személy ül egy asztalnál, az asztalok közt legalább két méter távolságnak kell lennie, és be kell tartani a járványügyi törvényben foglaltakat. A szerencsejátéktermek szintén 50 százalékos kapacitással működhetnek.

1,5 és 3 ezrelék között

a következők szerepelnek:

Ezeken a településeken az előző kategóriánál felsorolt rendelkezések érvényesek, azzal a különbséggel, hogy a rendezvényeken, vendéglátóhelyeken a maximális létszám 30 százaléka megengedett.

Ahol eléri a hármat,

ott tilos az előadások, koncertek, mozivetítések és más kulturális események rendezése, a vendéglátóhelyek belső terei, a szerencsejátéktermek nem lehetnek nyitva, de megengedett a szabadtéri teraszok működése, ha legtöbb hat, nem egy háztartásban élő személy ül egy asztalnál, az asztalok közt legalább két méter távolságnak kell lennie.

Ide sorolja a közlemény:

Besorolástól függetlenül,

az egész megyében továbbra is: