Udvarhelyre jön egy napra a Kolozsvári Magyar Opera

Fotó: Kolozsvári Magyar Opera Facebook-oldala, a képen Jankó Zsolt karmester

Húsvét közeledtével Pietro Mascagni Parasztbecsület című egyfelvonásos operáját viszi színpadra a Székelyföldi Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera vasárnap, április 2-án. A Székelyföldi Filharmónia 15. évadának alkalmából az eddigi évekhez képest idén sokkal változatosabb és ütősebb produkciókkal készülnek, és mivel rég nem tartottak operakoncertet, úgy gondolták, ez az éved megérdemli – magyarázza Bodurian Ágota, a Filharmónia művészeti titkára, miért a nem mindennapi esemény.

Az előadás kapcsán Jankó Zsolt karmesterrel beszélgettünk a felkészülési folyamatokról, a közös munkáról és a műről. 

Hazamegyek Udvarhelyre, habár kolozsvári vagyok 

Jankó Zsolt az egyik legrégebbi, Udvarhelyre járó karmester, közel 20 éve, már a Filharmónia megalakulása előtt is volt itt, nyári zenekari táborokba jött a városba, meséli megkeresésünkkor.

„Az első önálló koncertem mint karmester, Udvarhelyen volt. Úgymond mindig hazamegyek Udvarhelyre, habár kolozsvári vagyok, de nekem ez mindig olyan, mintha hazamennék.” – mondja, hozzátéve, szereti az itteni embereket, jó élmény számára itt lenni, még akkor is, ha rövid időszakokra szokott jönni, amibe a próbákat és az előadást is bele kell zsúfolni. 

A kolozsvári karmester szerint a szűkös idő és megfeszített munkatempó ellenére jó a Filharmóniával dolgozni, mivel szeretettel, jó kedvvel zenélnek és kényszer nélkül, ami meglátszik a koncerteken: mindig jól sikerülnek. Barátság is összeköti a tagokat, odafigyelnek egymásra, jól megértik egymást, így jobban összesimul a zenei játékuk is. 

A mostani, udvarhelyi koncertjükre a pénteki próba után indulnak a kolozsvári opera énekeseivel, és szombaton reggel már nálunk próbálnak a zenekarral, délután az énekesekkel és a zenekarral közösen. Vasárnap délben egyesül a teljes csapat egy nagy főpróbára, délután 18 órától pedig kezdődik a koncert a művelődési ház nagytermében – avatott be zsúfolt programjukba a karmester.

„Számomra soha nem az számít, hogy hányan ülnek bent, 

hanem, hogy sikerül-e nekik valamit nyújtani, és ők ezt hogyan fogadják. Az udvarhelyi közönség mindig nyitott és mindig úgy érzem, hogy valamit tudunk nekik adni” – felelte arra kérdésünkre Jankó Zsolt, milyen érzés a helyi, viszonylag kis közönségnek zenélni egy nagyobb, például kolozsvárihoz képest. 

Korábban, decemberben volt egy nagyszabású koncertjük Zetelakán, a katolikus templomban, Orbán György zeneszerző 75. születésnapja alkalmából, ahol körülbelül nyolcszázan voltak kíváncsiak az előadásra, javarészt udvarhelyiek, ami nem olyan kis közösség azért, emlékezett vissza a karmester.

Gyönyörű zenére első sorban”

– válaszolja Zsolt arra a kérdésre, hogy mire számíthat a közönség a vasárnapi előadás kapcsán. Elmondta, a Parasztbecsületet a zenészek és a közönség is szereti, egy olyan operamű, ami azoknak is tetszhet, akik először találkoznak a műfajjal. A Parasztbecsületnek híres a zenekari közjátéka, az Intermezzo, a Húsvéti- és a Harangkórus is széles körben ismert, ahogyan Santuzza áriája is, magyarázza a karmester.

– Én mindig azt javaslom az operalátogatóknak, hogy olvassák el, miről szól az opera és akár YouTube-on, akár máshol hallgassanak meg egy részletet. Egy ismerős dal az előadáson sokkal nagyobb élményt nyújt. Ez nem olyan, mint egy film, hogy nem akarok belenézni, nem akarok spoilerezni, hanem pont az a lényeg, hogy sokkal több mindenre tudok figyelni, sokkal inkább tudok menni a zenével, ha egy kicsit ismerős a mű” – tanácsolja a közönségnek a karmester. 

Jankó Zsolt tanácsát megfogadva a Húsvéti kórussal lehet hangolódni az előadásra.

Pietro Mascagni Parasztbecsülete húsvétkor játszódik, így adódik a kérdés, hogy mit nyújthat egy, az 1880-as években játszódó mű a 2023-ban ünnepre készülő közönségnek. „Habár egy tragédiával végződik az opera és elemi energiákkal, elemi ösztönből cselekednek a szereplők, meg gyilkosság is van a végén, vannak olyan pillanatok, amik a húsvéti hangulatot próbálják idézni. Ilyen az opera első megszólalása, a zenei bevezető, ami húsvéti reggeli hangulatot próbál nekünk sugallni, gyönyörű zene. Ilyen az Intermezzo is, ami egy ima tulajdonképpen, zenei hangokba foglalt ima. És van még a Húsvéti kórus is. Ezek azok, amik az ünnep fele tudják irányítani a képzeletünket, a lelkivilágunkat.” – fogalmazott Jankó Zsolt.

Az operaelőadás április 2-án, vasárnap 18 órától lesz a székelyudvarhelyi művelődési házban. Az esemény nem bérletes, a jegyek elővételben a művelődési ház jegypénztárában kaphatók.

Jankó Zsolt 1978. december 13-án született. 2002-ben diplomázott karmesterként a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémián. A bécsi Zeneművészeti Egyetemen szerzett mesteri diplomát 2004-ben, 2005-ben pedig a Benedetto Marcello Konzervatóriumban, velencében képezte tovább magát. 2005-2007 között a Nagyváradi Egyetem Zeneművészeti Karának zenekari kurzusait tartotta és a fakultás zenekarát vezette. A Nagyváradi Filharmónia állandó karmestereként a fiataloknak szóló leckehangversenyeket is vezeti. 2010 és 2015 között a Budapesti Fesztiválzenekar asszisztens karmestereként dolgozott, jelenleg a Nagyváradi Állami Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera állandó karmestere. 

Vezényelt többek között a Stravinsky-maratonon, a Primavera Opera Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, a Kolozsvári Bartók Fesztiválon is. Számos opera- és balettelőadást vezényelt a Magyar Állami Operaházban és a Kolozsvári Román Nemzeti Operában is. 2021 őszétől a Romániai Magyar Zenetársaság elnöki tisztségét is betölti.