Udvarhelyieket is díjaznak az erdélyi Oscaron


Fotó: az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Facebook-oldala

Az erdélyi Oscarról hallottál? Így becézi a Wikipédia az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) díjátadóját, amely során a szervezet évente a közművelődés, a kultúra, és művészet legkülönfélébb területein kiemelkedő tevékenységet végző személyeket díjazza. Mindezt már 1992 óta.

Ahogy a Wikipédia írja, a díjakkal az egyesület – és ezen keresztül az erdélyi magyar közélet – elismerését fejezi ki minden olyan alkotónak, aki a szakmájában, közéleti munkásságával, emberi magatartásával jelentős érdemeket szerzett és tenni tudott a szülőföldért. Az EMKE elnökségének döntése értelmében az összesen 16 díj közül évente legfeljebb 12 adható át.

A 2024-es EMKE-díjak ünnepélyes átadását április 13-án, szombat délután 15 órakor tartják az a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében – írja az egyesület – a díjazottakat nyilvánosságra hozó – közleményében. Az EMKE honlapján is közzétett listából kiderül,

udvarhelyiek is vannak a díjazottak közt.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Nagy Pál részére – a székelyudvarhelyi színház felemelkedéséért és a civil szférában betöltött áldozatos munkájáért – gr. Bánffy Miklós-díjat adományoz. Ezt a díjat minden évben a színházi intézményszervezésben, a színház és a közművelődési terület összekapcsolásában elért sikerekért ítélik oda. Korábban, egészen pontosan 2010-ben a Tomcsa Sándor Színház – mint intézmény kapta meg a díjat.

Nagy Pál, fotó: archívum/PÁL EDIT ÉVA

Az udvarhelyi társulat színművészei is nyertek EMKE-díjat korábban, Fincziski Andrea 2020-ban, Barabás Árpád 2014-ben volt a kitüntetett művészek között, utóbbi idén laudál a díjátadón. Az egyesület minden évben

életműdíjakat is kioszt,

idén ötöt. A díjazottak között van a székelyudvarhelyi születésű László-Bakk Anikó zenei szakíró, zene- és táncpedagógus, rendezvényszervező, például a már 32. kiadását is megélt Kolozsvári Mátyás Napok egyik főszervezője.

László-Bakk Anikó, fotó: szabadsag.ro

László-Bakk Anikó középfokú tanulmányait már Segesváron végezte majd a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián zenetanári oklevelet szerzett. Pályáját korrepetitorként a kolozsvári Balettiskolában kezdte, majd balett-tagozatos zongora tanár lett. Ő volt a Román rádió magyar adásában a Bújj, bújj, zöldág című zenés gyermeksorozat szerkesztője, és egy ideig a Kolozsvári Szabadegyetem zeneszemináriumát is vezette. 1993-ban megalapította László-Bakk Anikó az Amaryllis reneszánsz zene- és táncegyüttest Kolozsváron, az ebből kinőtt Amaryllis Társaság egészen a mai napig a Mátyás Napok szervezője.

Az életműdíjat az ifjú nemzedékek zenei neveléséért, az Amaryllis együttes megalapításáért, a Mátyás Napok szervezéséért, a reneszánsz és barokk zenei és táncéletet bemutató publicisztikájáért kapja.