Udvarhelyi sportkonferencia: Csavar Zoltán rehabilitációját is segítheted

Csavar Zoltán, a Pick Szeged udvarhelyi legendája 2018-ban, a csapat Zágráb elleni mérkőzésén feleségével. Fotó: a Pick Szeged Facebook-oldala

A kézilabda, a sérülésmegelőzés és rehabilitáció témák köré építették az első udvarhelyi, június 22-én és 23-án megrendezendő sportkonferenciát a szervezők, a Hargita Kézilabda Klub és a Hargita Business Center.

A „tudományos és szakmai ismeretek iránti étvágy enyhítése” a cél, egyben felhívni a figyelmet a sérülésmegelőzés fontosságára és a módszerekben rejlő kiaknázatlan lehetőségekre – írják a szervezők, akik ezáltal a helyi sportolói és kézilabdás közösséget is erősítenék. A nemzetközi tapasztalattal rendelkező hazai, valamint magyarországi szakemberek előadásai mellett díjazzák a székelyudvarhelyi kézilabda kiemelkedő személyeit.

Az első napon 

csütörtök reggel a 9 órai megnyitó után a Raji Ukemi Fitness bemutatása lesz a Hargita Business Centerben. Mester Zsolt főszervező, a Hargita Kézilabda Klub vezetőedzője beszél a komplex mozgásforma sérülésmegelőző hatásairól, arról, hogyan alkalmazható ez a kézilabdában, Nagy Sándor és Nedelcu Claudia be is mutatja a mozgásformát, mielőtt utóbbi a sportolók sérülésekkel kapcsolatos észrevételeiről és megelőzési stratégiáiról beszél. A mozgásformát egyébként másnap a kitalálója, Jeff Raji is bemutatja a sportcsarnokban, a konferencia másik helyszínén 13 óra 30 perctől.

Ezen kívül Bakó Botond, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) udvarhelyi származású edzőjének előadásában a terem- és strandkézilabda összefüggéseiről és eltéréseiről lesz szó, és arról, hogyan alkalmazható a strandkézilabda a sérülésmegelőzésben. Mocsai Tamás majdnem kétszázszoros magyar válogatott kézilabdázó, a NEKA ügyvezetője az akadémiai rendszerekben rejlő lehetőségekről beszél, mielőtt ugyancsak a NEKA részéről a sporttudományos és egészségügyi csoportvezető, Langmár Gergely arra keresi a válaszokat, hogy hogyan tudjuk a sportolók teljesítményét úgy segíteni, hogy közben a sérülésveszély minimalizálódjon.

Az ebéd utáni előadások során Kolya Zoltán, a Myhandballsystem és a Mysoccersystem szoftverek alapítója az edzéstervezésben rejlő lehetőségekről beszél, majd Marczinka Zoltán mesteredző a kézilabda nemzetközi trendjeiről a 2023-as Bajnokok Ligája négyesdöntőjére alapozva. Nagy Zoltán, a Pick Szeged utánpótlás csapatainak kapusedzője a hálóőrök elméleti képzéséről tart előadást, míg a nap zárásaként egy kerekasztal beszélgetést hallhatunk a magyar ifjúsági női kézilabda-válogatott edzői stábja részéről. Kiss Szilárd, Kun Attila, Papp György, Nagy Zoltán és Szűcs Martin a 2002-es és 2003-as születésű játékosokból álló garnitúrát öt év alatt három korosztályos Eb-győzelemig és 2022 nyarán pedig vb-ezüstig vezették. A stáb

a konferencia második napján

a csarnokban mutatja be az utánpótlás korosztályokban (2007-2008, 2009-2010) alkalmazott technikai készségfejlesztést, Nagy Sándor, Nedelcu Claudia, Jaff Raji pedig a Raji Ukemi Fitness alkalmazását a kézilabdában. Szabó Leventétől a kapusok kiválasztásától, illetve az alapmozgásaik kialakításáról lehet majd többet megtudni, Bakó Botond pedig a támadásépítésben és a lerohanásos helyzetekben az átadások javításához technikai gyakorlatokat mutat be.

Délután a résztvevők – visszatérve az inkubátorházba – megoldási javaslatokat kaphatnak  a fenntartható fejlődéshez a Vicket Coach részéről Nagy Zsolttól, majd Horea Iancu és Florin Ciupitu a mérkőzéselemző programot, a Diveshotshandballstats-ot mutatja be. Utóbbi a tavalyi román női kézibajnokságot megnyerő, és így BL-szereplő Bukaresti Rapid másodedzője a Bajnokok Ligája-tapasztalatairól is mesél. Lakatos Zoltán Egy amatőr sportegyesület feladatai és lehetőségei az oktatás területén, valamint a közösségformáló ereje címen tart előadást az utolsó kerekasztalbeszélgetés előtt, amelyen Bartók Csabát és Bartók Dónátot hallhatjuk arról beszélni, a sportsérülések milyen formában befolyásolhatják a pályafutások alakulását. 

A székelyudvarhelyi kézilabda kiemelkedő személyeit vasárnap 20 órától, a záróünnepség előtt díjazzák.

Ami a jegyeket illeti,

a konferenciára egy, illetve kétnapos belépőt is tudsz váltani, előbbi 80, utóbbi 120 lejbe kerül és tartalmazza az állófogadáson való részvételt. Amennyiben érdekelt vagy, de nem tudsz menni, napi 5 euró ellenében online „lehetsz ott” az előadásokon. 

A szervezők egyébként egy adománygyűjtést is indítottak, amelyen keresztül Csavar Zoltán rehabilitációját támogathatod. A Pick Szeged egykori legendás udvarhelyi játékosa a 2017-ben bekövetkezett súlyos stroke-jáig aktívan részt vett Székelyudvarhely kézis utánpótlás-nevelésében – írják a HBC oldalán, ahol minden további információt, pontos programot megtalálsz, és jegyet vásárolhatsz magadnak.