Udvarhelyi párt is megszórt hamuval az Etna

Éppen Szicíliában utazó fiatal pártól kaptunk első kézből friss helyszíni információkat és képeket az Etna legutóbbi kitöréséről, amely Catania repülőterének egynapos lezárását eredményezte.

Felülírta az Etna a fehér dresszkódot.

Testvérem, Szilágyi Dalma először vasárnap, május 21-én kora délután küldött haza fotókat arról, hogy ellepte ruháikat, autójukat a hamu, majd valamivel később már a sajtó híradásából a magyarázatot: tényleg kitört az Etna, amelynek éppen a tövében foglaltak szállást – csak nem látták a felhőktől.

Európa legmagasabb, 3330 méteres aktív vulkánja évente többször is kitörhet, lávát és hamut lövellve magasan a földközi-tengeri sziget fölé. Az utolsó nagyobb kitörés 1992-ben volt.

Aggodalomra viszont semmi ok, nyugtattak, „itt mindenki nyugodtan jön-megy, evakuálásról szó sincs, ez nekik normális”, a szálláson is mosolyogva kérdezték tőlük, hogy hallják-e a dübörgést s hogy tetszik-e nekik. Maga a kitörés egyébként is csak Cataniát és a környékét érinti tudomásuk szerint, „egy kicsivel odébb”, például a délebbre fekvő Szirakúzán semmit sem lehetett észrevenni, a volcano alert-en kívül. A hamut is az eső mosta rájuk, mert alapból esős-viharos volt a hétvége.

A palermói repülőteret nem is zárták le, vízen és szárazföldön is lehet közlekedni, csak a hamuból es esőből keletkezett „egyfajta paszta” miatt csúszós az út – tudtuk meg tőlük még a helyszínről. Egy másik udvarhelyi pár, akik a szomszédos Máltán nyaralnak, nem vett észre semmit a kitörésből, tegnap este értesültek róla. A légitársaság, amellyel utaznak, nem közölt semmilyen információt, ami a járatukat érintené.

A francia AFP hírügynökség értesülése szerint Catania repterét hétfőn, május 22-én reggel újranyitották. A sajtó nem számolt be sérültekről, jelentős anyagi kárról.