Udvarhelyi lány is tarolt a tequila földjén

Huszonnégy órán át tartó kőkemény verseny, és semmi alvás – elsőre talán lehetetlennek hangzik, ám négy egyetemista bebizonyította, hogy nem az: minden csapatot letarolva győztek Mexikóban, az október 23–29. között megrendezett nemzetközi esettanulmány-versenyen. Az elért eredményre a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem történelmében még nem volt példa: egy kizárólag alapképzéses hallgatóknak szóló, világszintű esettanulmány-versenyen a dobogó legfelső fokára állhattak fel.

Kőkemény verseny a tequila földjén 

A mexikói Guadalajara városában rendezték meg október utolsó hetén a Business and Management Case Competition elnevezésű versenyt, amelynek az Universidad Panamericana adott otthont. Számos, nemzetközi szinten is kiemelkedő egyetem képviseltette magát, és korántsem volt könnyű dolga a csapatoknak: 24 óra alatt kellett megtervezniük egy neves divatvállalat számára egy megalapozott növekedési stratégiát.

A képen balról jobbra: Szekernyés Péter, Szőke Dóra, Szász Levente, Székely Evelin és Bugár Anna.

Ahogy az lenni szokott, ahol a BBTE csapata megjelenik, udvarhelyi is van köztük. Most sem volt ez másképp, városunkat Szőke Dóra (menedzsment, 3. év) képviselte ismét, kiegészülve Bugár Anna (Pénzügy és bank, 2. év), Szekernyés Péter (Pénzügy és bank, 3. év), valamint Székely Evelin (Gazdasági informatika, 3. év) csapattagokkal. A versenyről és a győzelem utáni pillanatokról Szőke Dórával beszélgettünk.

Mindössze egy hónapjuk volt felkészülni a versenyre, miután felkérte négyüket Szász Levente, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar dékán-helyettese, a Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) egyik koordinátora. A nemzetközi versenyekre általában a GTK-n belül szokták kiválasztani a diákokat, a nyári képzés, illetve az évi aktivitásunknak megfelelően dől el, hogy ki melyik versenyre megy. 

Pénteken, október 21-én indultak Mexikóba, ki otthonról, ki – cserediákként – Portugáliából, Dóra Hollandiából. Madridban találkoztak, ahonnan aztán egy 12 órás repülőút következett.

Nem sok ideje volt pihenni a BBTE csapatának, hétfőn már következett is a verseny első selejtező fordulója, ahol bemutatták a zsűrinek az egyhetes esettanulmány megoldását.

Az első feladatot ugyanis már egy héttel a verseny kezdete előtt megkapták, a fogászati termékeket gyártó Zeyco vállalat szervezeti menedzsmentjére vonatkozóan kellett kidolgozzák fejlesztési javaslataikat.

Másnap aztán egy nemzetközi forduló következett

„A mexikói versenynek van egy olyan különlegessége, hogy összekevernek minket, diákokat. Szóval például én voltam egy amerikai diákkal, egy holland és egy spanyol diákkal. Az a különlegessége ezeknek a versenyeknek, hogy megtapasztalod különböző kultúrák világszemléletét, azt, hogy a problémákat ők hogy oldják meg. Végül Anna egyik csapata nyerte meg, úgyhogy minden díj jött.” – meséli Dóra.

Ám a verseny legkeményebb fordulója még hátra volt: egy 24 órás esettanulmány megoldását kellett bemutatniuk a zsűri előtt. 

24 óra alatt betörtek a mexikói piacra

„Ez huszonnégy órán keresztül kőkemény munkát jelent, miközben csak power nap-pek, azaz csak húsz perces alvások voltak. Csütörtökön, október 27-én reggel kezdődött a 24 órás esettanulmányi verseny és péntek reggel tíz órakor már be is mutattuk.” – meséli a harmadéves menedzsment szakos lány. 

A 24 órás fordulóban a mexikói gyökerekkel rendelkező Cloe vállalat számára kellett egy megalapozott növekedési stratégiát kidolgozniuk.

„A főként táskákat, bőröndöket gyártó Cloe mexikói gyökerű vállalat magas áron árulja a termékeit, úgyhogy lényegében luxusmárkának vehető. Nekik kellett egy megalapozott növekedési stratégiát kidolgoznunk – magyarázza Dóra, majd folytatja: a Cloe betört a mexikói piacra és nagyon erősek voltak, viszont egy idő után magas áraik miatt nem tudták fenntartani az eladásaikat. Szerettek volna terjeszkedni különböző latin-amerikai országokba, illetve Amerikába online és Európába üzletekkel.”

Egy olyan megoldással kellett tehát a versenyzőknek jönniük, ami összefüggő, mégis különálló, hiszen különböző kérdésekre különböző megoldást kell javasolniuk, de azt is figyelembe vették, hogy a vezetőségben nemrég váltás történt, valamint, hogy logisztikai szempontból hogyan tudnák megkönnyíteni a vállalat terjeszkedését.

„A 24 órából 7-8 órán keresztül ötleteltünk. Nagyon sok versenyző abba a csapdába esik bele, hogy annyi mindent próbál megválaszolni, hogy a zsűri a végén nem érti, mit akar mondani. A vállalatok is azért támogatják ezeket a versenyeket, mert tényleg egy megoldást várnak. Mi a logikára mentünk, mert tapasztalat alapján az a megoldás nyer legtöbbször, ami a leglogikusabb, legkivitelezhetőbb.” – avat be Dóra.

A győztes kolozsvári csapat felkészítő tanárai dr. Szász Levente, dr. Györfy Lehel, drd. Kelemen Kincső és dr. Rácz Béla-Gergely voltak. 

Trófeák a kézben, tequila egy nagy edényben

Az eredményhirdetés előtt a többi csapat tanáraitól már hallották, hogy az első és második hely köztük és a kanadai HEC Montréal között fog eldőlni, ezért nagy volt az izgalom, meséli Dóra.

„Egy gálaest volt a bemutatók után, egy gyönyörű UNESCO-listás épületben. Harmadik helyre kihívták a University of British Columbia csapatot, a második hely kihirdetése előtt a gyomrunk összeszorult. Aztán kihívták a Montreál csapatot, de ott volt bennünk, hogy most akkor vagy elsők, vagy negyedikek vagyunk. Úgyhogy nagyon megnyugodott a lelkünk, amikor megtudtuk, hogy elsők lettünk.  A díjátadó után oda is jött a vállalat egyik fő embere, és mondta, hogy tényleg jók voltak az ötletek, szerinte reálisan implementálhatóak.” – emlékszik vissza.

A verseny után aztán jöhetett a megérdemelt pihenés és szórakozás: „élő zenekar volt, tradicionális mexikói zenéket játszottak, előttünk készítették a hagyományos mexikói koktélokat, a tequilát például egy alkalommal leveses tálban kaptuk, nem pohárba, úgyhogy nagyon komolyan veszik ők a tequila ivást” – meséli.

A BBTE győztes csapatának tagja szerint semmilyen lemondással nem jár, ha versenyezni szeretne valaki: „én tényleg hiszem azt, hogy ha az embernek jó az időbeosztása, a jó tanulmányi eredményeit is meg tudja tartani, a közösségi életét és a versenyeket is.”