Udvarhelyi kislányokkal száll föl a páva

Fotók: Mediaklikk.hu

Több mint ezer 6 és 14 év közötti jelentkező, sok tánc és zene az idén már a hetedik évadánál tart a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor. Bár sok volt a jelentkező, a Duna televízió adásában csak a legjobb száz kapott helyet, ez a szám is gyorsan közel a felére csökkent az első két válogatón október 25-én és november 1-én. 

Négy kategóriában nevezhettek a versenyzők: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, táncos szólisták és táncospárok, néptáncegyüttesek. Az Eredics Gábor, Kovács Enikő, Salamon Beáta, Sebestyén Márta és Zsuráfszky Zoltán alkotta zsűri 12 versenyzőt választott ki kategóriánként, így az elődöntőkre 48 fellépő maradt.

De hamarosan ezt is megfelezik.

Az élő adások november 8-án, 15-én, 22-én és 29-én alatt kategóriánként három produkció méri össze a tudását, és csak egy juthat tovább a középdöntőbe. A műsor végén a zsűri ezen felül megment még két tehetséget a nyolc kieső közül így összesen nyolc produkció jut tovább adásonként.

A középdöntőkben december 6-án és 13-án tizenkettes csoportokban küzdenek a fiatalok, és a négy produkció közül választanak ki egyet. A továbbiakban a nézők is szerepet kapnak, és adásonként még egy valakit juttathatnak tovább, az sms-ben vagy applikáción keresztül leadott szavazataikkal. Így a mindent eldöntő megmérettetésre december 20. már csak tízen maradnak, ahol kiderül: kiket ítél a zsűri a kategória legjobbjainak, és ki lesz a közönség kedvence.  

Az már biztos, hogy 

a Nyitnikék ott lesz a színpadon pénteken.

A székelyudvarhelyi három fiatal lány szerdán reggel indult el városunkból az élő adás forgatására. A két éve alakult hármas Csiki Zsófia, Deák Boglárka és Tifán Anna a válogatóban udvarhelyszéki népdalokat énekelt. A rövid bejátszásokban elmondták, hogy nagyon izgultak, de úgy érzik, jól sikerült a szereplésük. Nem csak ők gondolták így, a zsűri is hasonló véleményen volt. “Nagyon összeszedetten, tüneményesen énekelnek, és nagyon különleges összeállítást hoztak, olyan történelmi és olyan régies dallamokat, amiket én még nem is hallottam” mondta Sebestyén Márta a produkciójuk után. Novák Péter műsorvezetőnek is megtetszettek a székely dalok, majdnem elsírta magát vallotta a Páva legelső adásában. 

Remélhetőleg legközelebb sem jár kevesebb sikerrel Zsófia, Boglárka meg Anna. November 22-én, pénteken 20,30-tól nézhetik meg őket és a többi fiatal tehetséget az érdeklődők a Duna televízió műsorán.

A pénteki, harmadik elődöntőben

minden kategóriában hat fiatal maradt, a szóló és párostáncosok közül Baka Levente, Busai Bori és Makula Zoltán, Hajdu-Németh Balázs és Ilona, Lipusz Bendegúz, Sándor Benjamin Solt, Trenka Máté, a néptáncegyüttesek közül a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Utánpótlás Csoportja, a Pannónia Néptáncegyüttes Barkóca Csoportja, a Szinvavölgyi Prücskök Néptáncműhely, a Tánctanoda Figurkák Csoportja, a Zselic AMI Ördögcérna Csoportja és a Zselici Dönögék fognak még ebben a hónapban színpadra állni.

A hangszeres szólisták és zenekarok közül a Bodros Tamburazenekarnak, a szamosújvári Codobandának, Hajdu-Németh Lászlónak, a Legényes Zenekarnak, Maier Cseperkének és Nagy Bálintnak, az énekes szólisták és énekegyüttesek közül a Nyitnikék mellett Bartók Miklós Dánielnek, a Kumánovich testvéreknek, Ölveczky Emmának, a Szejke-Barka testvérpárnak, Szerdahelyi Lucának és Nagy Eszternek lesz lehetősége bizonyítani.

Akik biztosan ott lesznek a középdöntőben

November 8-án Dudás Lili és Kispál Domonkos (táncos szólista és táncospár), Vasi Kislegényczéh (táncegyüttesek), Nagy Benedek (hangszeres szólista és zenekarok), Tulipános Tilinkó (énekes szólisták és énekegyüttesek) bizonyultak a legjobbaknak. A szabadkártyákat a táncoslábú Kristóf Áron, és a Körtvélyfájáról származó Szász Csanád László kapták. A Maros megyei kis énekes a rövid bemutatkozó kisfilmben az éneklésről és a táncról mesélt, na meg a fociról, ha megnyerné a Pávát, akkor mindenképp ellátogatna egy focimeccsre, mondta.  

A második elődöntő (november 15) továbbjutói: Ifj. Mahovics Tamás (Táncos szólisták és táncospár), Urban Verbunk, Árendás Kamara Táncegyüttes (Táncegyüttesek), Komári Puják (Énekes szólisták és énekegyüttesek) és Csapodi Tádé (Hangszeres szólisták és zenekarok) voltak. Mivel az Urban Verbunk és az Árendás Kamara Táncegyüttes azonos pontszámot kapott, így egy szabadkártya maradt, ezt Bistey Boglárka és Farkas Regő táncosok kapták.