Udvarhelyi dobogósok a pécsi esettanulmány versenyen

Fotó: A BBTE gazdaságtudományi tanszékének Facebook-oldala

Október 16. és 18. között rendezték az első Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Versenyt a Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium szervezésében. A versenyen a Babeș–Bolyai Tudományegyetem közgazdaság- és gazdálkodástudományi tanszékét három csapat képviselte, kivívva az online selejtezőn a legjobb tizenkettőbe való továbbjutást, így ott lehettek az élő jelenlétes döntőben – számol be közleményében a BBTE.

A rengeteg udvarhelyi esettanulmányversenyen való részvétel és siker okán nem meglepő, hogy a csapatokban több udvarhelyszéki hallgató is jelen volt: a Codex csapatában Kovács Dorottya, a Cryptex csapatában Apetroae Lucas-Matteo, illetve a Stonks csapatában a korondi Tófalvi Nóra.

A győztes Codex csapata Kovács Dorottyával a bal oldalon

A verseny témája egy fiktív ingatlankezelő vállalat volt, és a tizenkét csapatnak 30 óra állt rendelkezésre megoldani ennek problémáját, miszerint egy adatközpontot létesítenének Magyarországon. A csapattagoknak környezetvédelmi, technológiai, pénzügyi és menedzsment problémákra kellett választ adjanak megoldásukkal.

A verseny újszerűnek számít az esetversenyek piacán, merthogy a csapatok kezdetben egy pár oldalas leírást kaptak a problémáról, amire megoldást kellett találniuk, ezt követően a csapatokban minden személy az előre kiválasztott szerepkörének (környezetvédelmi szakértő, pénzügyi szakértő, vezető tanácsadó szakértő és technológiai szakértő) megfelelő megbeszélésen, meetingen vett részt, ahol plusz információkat kapott – írja a Pécsi Tudományegyetem honlapja.  A megoldás prezentálását egy szakmai zsűri értékelte, akik egyéni és csapatos visszajelzést is lehetővé tettek.

„A csapatoknak tulajdonképpen 3 kihívásra kellett megoldást találniuk az adatközpont létrehozásával kapcsolatban: meg kellett találni a legoptimálisabb helyszínt a kiépítésére, a fenntartható működést kellett megtervezni, illetve szükség volt egy üzleti modell kialakítására. Mi a megoldásunkban egy budapesti ipari csarnokot alakítottunk át adatközponttá, valamint megújuló energiák és technológiák beépítésére törekedtünk, mivel megközelítőleg 100 év múlva, ha a jelenlegi ütemben fog haladni az adattermelés, akkor ezek tárolására annyi energiára lesz szükség, mint amennyit ma a teljes bolygó összesen elhasznál.  Emellett fő célunk volt a költségek minimumon tartása, valamint egy lojális partnerhálózat kialakítása” – mondta le megkeresésünkre a székelyudvarhelyi Apetroae Lucas-Matteo. 

A Cryptex csapata Apetroae Lucas-Matteoval a bal oldalon

A BBTE tanulóinak a munkáját a zsűri olyannyira értékelte, hogy az első két helyen is a kolozsvári egyetem csapatai végeztek, a Codex az első, a Cryptex a második lett, míg a harmadik helyet a házigazda pécsiek szerezték meg. Az első helyezett 320.000, a második 200.000 forintos pénzjutalmat kapott. A BBTE csapatainak felkészítő tanárai dr. Györfy Lehel, dr. Szász Levente és dr. Rácz Béla voltak.