Udvarhelyen tart előadást dr. Mérő László

Forrás: dr. Mérő László Facebook-oldala

Két előadást is tart Udvarhelyen dr. Mérő László magyar matematikus, publicista, pszichológus, játékfejlesztő, az ELTE Pszichológiai Intézet és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora. 

Az elsőre 9-12.-es osztályközösségek jelentkezését várják

a +40 266 218 147-es telefonszámon. Az előadás témája Neuman János magyar születésű amerikai matematikus játékelmélete, aki kvantummechanikai elméleti kutatásai mellett a digitális számítógép elvi alapjainak lefektetésével vált ismertté. Az eseményt december 14-én, csütörtökön 11 órától tartják az UFF Siculus-termében – írja közleményében a Művelődési Ház. 

„Neumann János az a fajta rendkívüli tehetség volt, akit szívem szerint akkor sem tekintek zseninek, ha számomra elképesztő sebességgel volt képes átlátni hihetetlenül bonyolult matekokat, és a tudomány számos területén indított el olyan új irányokat, amelyek Nobel-díjas felfedezésekhez vezettek. De amikor Princetonba akarták felvenni, kikötötte, hogy csak akkor jön ide, ha azt a két embert is leszerződtetik, akit ő magánál okosabbnak tart. Ez a két ember Albert Einstein és Kurt Gödel voltak – és valóban, őket én is zseninek tartom. Az előadásban sok matek nem lesz, legfeljebb egy kis számolgatás, viszont arról részletesen fogok beszélni, hogy mit jelent az, ha valaki egy évszázados tehetség, és mit az, ha valaki zseni”, idézi dr. Mérő Lászlót a közlemény.

A másodikra bárki mehet

A szintén a Játék éve Székelyudvarhelyen programsorozat részeként szervezett másik esemény a Művelődési Ház nagytermében lesz, ugyancsak december 14-én, csütörtökön, 17 órától. A Mitől lesz jó egy játék? címet viselő előadás témája az lesz, hogyan tervez a matematikus játékokat.

„Hatvan éve tervezek játékokat és rejtvényeket, általában azt az angol ideált követve, hogy „legyél valamiben profi tudású amatőr”. Ezt tizenöt évig fel kellett függesztenem, amikor egy videójátékokat fejlesztő céget vezettem, de azóta ismét így vagyok vele. Gyakran kérdezik, hogy inkább a matematikai vagy inkább a pszichológiai ismereteket alkalmazom-e a játékok tervezésénél. Valójában konkrétan egyiket sem, de szemléletében mindkettőt – erről fog szólni ez az előadás” – írja le Mérő gondolatait a közlemény.

Jegyeket elővételben a pénztárnál vagy az előadás előtt lehet majd vásárolni 15 lejért.