Udvarhelyen még nem ért véget a fesztiválszezon

Rajtol a Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivál november 11-én, hétfőn. Hat napon át hat országból és három kontinensről érkeznek a fellépők árulta el Bihari Lóránt, szervező. 

A programban

több átvett rendezvény is szerepel, mint például Hobo estje vagy a keddi és a szerdai koncertek. Utóbbiakat az udvarhelyi fesztivállal egy időben zajló marosvásárhelyi Tiberius Fesztiváltól kölcsönözték. A többit Bihari és a Legato Egyesület szervezte. 

Az idén elmaradnak az előadások, a zenészeké lesz a kizárólagos figyelem, több visszatérő vendég is lesz: Gulyás Mártával, az Artillian Trióval, James Campbell-lel és Egyed Hunorral tavaly is találkozhattak a nézők. 

Hétfőn 18 órától a szünetig a helyi zeneiskola tanárai fognak zenélni a Szent István teremben: Haáz Márton fuvolán, Derzsi Dénes gitáron, Filtner Tünde zongorán, Lászlóffy Árpád Ádám zongorán játszik majd, illetve fellép a Hargitár Quartet és az Allegra Barokk Zenekar is. Őket a szünet után a japán Souhei Yamagami (zongora) és Egyed Hunor (klarinét) követik majd.  

Kedden ugyanabban az időben és ugyanott két Magyarországról érkező formáció fog színpadra állni, a Kádár Quartet és a Fagott Trio. Szerdán kicsit hamarabb lesz a kezdés, 17 órától a kanadai James Campbell klarinétművész tölti meg zenével a Szent István terem falait, utána a magyarországi Gulyás Márta (zongora) és Lakatos György (fagott), majd a Tiberius Quartet lép fel.

Szerdán, 20 órától Hobo estjére várnak. Csütörtökön 18 órától az amerikai, német és norvég muzsikusokból álló Artillan Trio lép fel a városháza dísztermében.

Pénteken helyszínváltozás lesz, hívta fel a figyelmet Bihari Lóránt, mivel arra a dátumra már foglalt volt a Szent István terem, így 18 órától a Barátok templomába várja az érdeklődőket a Sectio Aurea Barokk Zenekar. Végül, szombaton 18 órától a Gheorghe Dima Zeneakadémia négy diákjából 2006-ban alakult Arcadia Quartet koncertezik a Szent István teremben.

A fiatalokat is igyekeznek becsalogatni

az idén, mivel azok nem viszik túlzásba a fesztivállátogatást mondta Bihari Lóránt , ezért azt találták ki, hogy a központi iskolákban a következő héten a nagyszünetekben egy háromtagú, Pallós diákokból alakult zenekar játsszon a folyosókon. Reményei szerint pedig hétfőn a tanárok is bevonzzák majd az ifjabb közönséget.

Most is ingyenes marad

a fesztivál.  A tavaly majdnem meggyőztek, hogy fizetős legyen. Lehet igazuk van, lehet jobban értékelnék a fesztivált, ha kellene érte fizetni. Van egy ötven fős közönség, akik minden nap ott vannak, általában nem nagy pénzű emberek, naponta sok lenne nekik 15 lejt kifizetni. Azt pedig nem csinálhatom, hogy a törzsvendégek ne fizessenek, a többiek pedig igen magyarázta Bihari. 

Más forrásokból szerzik meg inkább a pénzt: pályázatokból, a város és a megye támogatásából. A Fuss neki! programjából is gyűlt pénz, a Legato Egyesület 14 futója a kamarazene fesztiválért futotta a köröket.

De mire elég?

Lehetne mesterkurzusokat is tartani, csak ahhoz egy hétig el kellene szállásolni embereket, ötször vagy hatszor több pénz kellene, mint amennyi most árulta el a szervező, hozzátéve, hogy nem érti, miért nem kap itthon senki 20000 lejnél több támogatást, míg Vásárhelyen például százezres nagyságrendeket is felajánlanak.  

Sok rendezvényre adnak keveset. Szelektálni kellene. Emiatt nem működnek megfelelően a dolgok, mert máshonnan nem igazán lehet pénzt összegyűjteni kulturális rendezvényekre. Ráadásul általában utólag adják a pénzt. Szóval mindig az van, hogy nyerek pénzt, valakitől kölcsönkérek, majd megadom. Ezt meg is kell finanszírozni, ami nekem nem megy. Amíg volt kocsma (sz.m.: a Gé Pont), ment, most már nem számolt be a szervezés nehézségeiről.