Udvarhelyen már szombattól kijárási tilalom, és kell a maszk kültéren is

A megyei vészhelyzeti bizottság (CJSU) pénteken, október 22-én hivatalosan is hat ezrelék fölé sorolta Székelyudvarhelyt, így szigorúbb korlátozásokra kell számítani éjfél után. Ez várható volt, miután stabilan hat ezrelék fölött járt a város fertőzöttsége a hét folyamán.

Amíg országos szinten hétfőtől bevezetik mindenhol a kültéri maszkviselést és az éjszakai kijárási tilalmat, Udvarhelyen már szombattól érvénybe lépnek bizonyos szigorítások, lásd a CJSU által lehivatkozott jogszabályokat itt és itt. Kérésünkre ezt a városháza sajtószóvivője is megerősítette, miután konzultált a főjegyzővel. Várjuk, hogy Borboly Csaba ezúttal is „kitisztázza” a helyzetet, ha mégsem így volna.

Ami egy hete még csak vaklárma volt, az most valósággá válik: a kijárás szombaton és vasárnap 20 és 5 óra között tilos a digitális igazolvánnyal nem rendelkezők számára az alábbi kivételekkel:

A saját felelősségre kitöltött nyilatkozatokban a név, születési dátum, a lakcím, az elhagyás oka, a keltezés és az aláírás kell hogy szerepeljen. Szabadon kijárhatnak tehát azok, akik már átestek a betegségen (a betegség utáni 15-180 napon belül vannak) vagy legalább 10 napja felvették a teljes oltást. Ezt a digitális Covid-igazolvánnyal („zöld kártya”) lehet bizonyítani, közölték a városháza honlapján. Ha eddig nem töltötted le, itt teheted meg.

A kereskedelmi és szolgáltatói egységek hétvégi nyitvatartását is korlátozzák: szombaton és vasárnap 5 és 22 óra között tarthatnak nyitva, ezeken az órákon kívül csak a házhozszállítás megengedett.

A különböző nyilvános helyekre, rendezvényekre egyébként már október 12-e óta kérik az említett Covid-igazolványt. Amíg azonban négy és hat ezrelék között elfogadták a negatív tesztet is, addig hat ezrelék felett már

 csak a betegségen átesetteket és az oltottakat engedik be:

A gyógyszertárak, a benzinkutak, a házhozszállítással foglalkozó vállalkozások tovább folytathatják a tevékenységüket.

Az intézmények és hatóságok bejáratainál kötelező a szűrőpontok felállítása, és lehetőséget kell biztosítani a kézfertőtlenítésre.

Ahol lehetséges, a távmunkát kell előnyben részesíteni, 50 alkalmazott felett csúsztatott munkaprogram bevezetésére köteleznek.

Piacokon, vásárokon, állomásokon, tömegközlekedési eszközökön, irodákban és más olyan helyeken, ahol tömeg alakulhat ki, kötelező a maszk viselése.

A klubokat, diszkókat be kell zárni.

Csoportos rekreációs és sporttevékenységeken legtöbb 10, beoltott vagy betegségen átesett személy vehet részt.

A panziók, hotelek csak a náluk elszállásolt vendégeket szolgálhatják ki.

Udvarhelyszéki települések besorolása

2 ezrelék alatt: Kápolnásfalu, Korond, Máréfalva, Székelyandrásfalva.

2-3 ezrelék között: Lövéte, Oroszhegy, Parajd, Újszékely, Etéd, Bögöz.

3-4 ezrelék között: Homoródalmás, Farkaslaka, Szentegyháza.

4-6 ezrelék között: Siménfalva, Homoródszentmárton, Kányád, Zetelaka.

6-7,5 ezrelék között: Oklánd, Székelyudvarhely, Székelyderzs, Nagygalambfalva.

7,5 ezrelék fölött: Fenyéd, Székelykeresztúr, Felsőboldogfalva, Székelyvarság.

Kiemelt fotó: Ilyés Zalán, archív