Udvarhelyen is járt Márki-Zay Péter (javítva)

Gálfi Árpád polgármester is fogadta Hódmezővásárhely küldöttségét, élén Márki-Zay Péter polgármesterrel, akik erdélyi testvértelepüléseiket látogatják sorra szeptember végén. A hétfői, szeptember 27-ei látogatásról mindkét polgármester szűkszavúan és általánosan számolt be, közös fénykép csak Hódmezővásárhely oldalán jelent meg, Gálfi inkább az egy évvel ezelőtti visszautasítás levelét csatolta Facebook-bejegyzéséhez.

A 2021. októberében iktatott válaszlevél két szempontból is releváns: egyrészt emlékeztet arra, hogy miért nem fogadta akkor Márki-Zayt, másrészt pedig hivatkozási alapot képez a mostani fogadáshoz.

„Egy évvel ezelőtt a nyilvánosság teljes bevonásával az a döntés született, hogy nem kívánok részt venni a magyarországi ellenzék kampányában, ezért nem fogadtam akkor Dr. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt urat” – hivatkozott Gálfi arra az online népszavazásra”, amit utólag törölt a profiljáról. A válaszlevélben ugyanakkor megígérte, hogy a választások lejárta után akár miniszterelnökként, akár polgármesterként tisztelettel látja Márki-Zayt Udvarhelyen – ehhez az ígérethez tartotta most magát, jegyezte meg bejegyzésében. 

„Tettem ezt az ígéretet azért, mert Hódmezővásárhely és Székelyudvarhely között már 2017-ben Almási István polgármester idején elindult egy hivatalos testvérvárosi kapcsolat, amelyet az ottani képviselő testület már akkor elfogadott, de a polgármester úr tragikus halálát követően ez a folyamat megszakadt” – fűzte hozzá Gálfi, röviden beszámolva a találkozó tartalmáról is.

Berényi Károly hódmezővásárhelyi alpolgármester, Márki-Zay Péter, Gálfi Árpád és Ölvedi Zsolt székelyudvarhelyi alpolgármester
Fotó: Hódmezővásárhely Város Gyorshír szolgálata

Bejegyzése szerint Márki-Zay-val a székelyudvarhelyi közélet helyzetéről beszéltek, és arról, hogy határon túli településként, a legmagyarabb városként” szoros kapcsolatot kell tartanunk az anyaországi testvértelepüléseinkkel és a mindenkori magyar kormánnyal egyaránt. A diplomatikus szavak mellett Gálfi azért Márki-Zay orra alá dörgölte, hogy a jobboldali településvezetők részéről sokkal több figyelmet és nagyobb érzékenységet tapasztaltunk irányunkba, és beszámoltunk a jelenlegi Magyar Kormány támogatása által megvalósult nagymértékű székelyudvarhelyi fejlesztésekről, beruházásokról is”, megfeledkezve arról, hogy Márki-Zay Péter is jobboldali, keresztény elveket vall, csak épp nem fideszes és a választásokon a baloldal is támogatta a szélsőjobbos Jobbik mellett.

A polgármester egy éve azért nem volt ilyen visszafogott: „megvan a személyes véleménye az ellenzéki összefogásról”, és azokról, akik „képesek összefogni Gyurcsány Ferenccel”. Gálfi úgy értékeli, hogy üzenete célba ért, “vendégeink ismerik és elfogadják a székelyföldi települések álláspontját”, és félretéve az anyaországi országos politikai helyzetet – melyet másképp” értékelnek –, elsősorban a településvezetési tapasztalatokra, jó példák megosztására összpontosítanak.

Bár nagy a távolság közöttük, 

a találkozó során számos közös pontot azonosítottak be a polgármesterek – értékelt hasonló hangvételben a másik fél a Hódmezővásárhely Város Gyorshír szolgálata nevű Facebook-oldalon.

A korrupcióellenes küzdelem és a városokat terhelő energia-áremelkedés központi téma volt, de Udvarhely polgármestere nagy érdeklődéssel hallgatta a hódmezővásárhelyi tömegközlekedés átszervezéséről szóló beszámolót. Udvarhellyel 2017-ben elindult egy testvérvárosi kapcsolat építése, ami az akkori polgármester, Almási István halála miatt megszakadt. Most kegyeleti okokból is fontosnak tartjuk, hogy a kapcsolat hivatalos formát öltsön – fogalmaztak  röviden.

Márki-Zay úgy értékelt – a Transtelex kérdésére –, hogy különösebb feszültségek nélkül zajlott le a találkozó, sikerült túllépni az egy évvel ezelőtti nézeteltérésen. Nem beszéltek országos politikáról, hanem megegyeztek abban, hogy az elakadt testvérvárosi kapcsolatot ratifikálják, és rendszeresítik a két település közötti látogatásokat. 2017-ben járt utoljára székelyudvarhelyi polgármester Hódmezővásárhelyen – jegyezte meg.

Hol jártak még Erdélyben?

Márki-Zayék szinte három teljes napot töltöttek Nagybányán, a legnagyobb részét a magyar közösséggel való találkozók tették ki, azonban látogatásuk történetesen egybeesett egy román-magyar szimbólumharccal, amelyről a Transtelex részletesen beszámolt és rá is kérdezett. 

Nagybánya után Kolozsváron találkoztak Eckstein-Kovács Péter jogásszal, volt RMDSZ-es szenátorral, kisebbségügyi miniszterrel, a Pluralizmus Erdélyben nevű civil csoport egyik alapítójával, majd Farkaslakán Tamási Áron sírjánál koszorúztak, mielőtt Székelyudvarhelyre érkeztek. 

Javítás: Kovács Lehel farkaslaki polgármester jelezte portálunknak, hogy Márki-Zayval ő nem találkozott, nem is keresték, Hódmezővásárhellyel nem is állnak testvértelepülés viszonyban. A szerkesztési hibát javítottuk.

A hétfői székelyudvarhelyi látogatás után még a háromszéki Bereckre, Gábor Áron szülőfalujába is elmentek, majd Torda és Arad következett a testvértelepülések sorában. Márki-Zay külön megjegyezte a Transtelexnek, hogy a két utóbbi várossal a legrendszeresebb a kapcsolatuk: Tordán például fenntartások nélkül fogadták őt a választások előtti erdélyi útja alkalmával is. Aradra pedig minden decemberben el szokott látogatni a hódmezővásárhelyi önkormányzat delegációja, ugyanis itt emlékeznek meg az 1989-es romániai forradalom egyetlen magyar állampolgárának, Tóth Sándornak a halálára.

Aki nem fogadta

Marosvásárhely polgármesterétől is találkozót kértek, de a Transtelex információi szerint Soós Zoltán lemondta a rendes havi tanácsülést megelőző szakbizottsági ülésekre hivatkozva.