Udvarhelyen a sertéspestis

Székelyudvarhelyi gazdaságban merült fel az afrikai sertéspestis fertőzés veszélye. Az eset kapcsán az állategészségügy és az illetékes hatóságok azonnal intézkedtek. Az érintett gazdaságban az összes sertést szakhatósági felügyelet mellett elpusztították, a tetemeket a Cekend-tetői kijelölt helyre szállították. Ezt követően a körzeti állatorvos fertőtlenítette a szóban forgó gazdaságot.

Az elpusztult anyadisznóból mintát vettek, az eredmény pozitív lett. A többi állat is klinikai tünetet mutatott. Ezzel párhuzamosan az állategészségügy munkatársai elkezdték a város sertéstartó gazdáinak ellenőrzését annak érdekében, hogy az esetleges terjedést sikerüljön megfékezni – olvasható a városháza honlapján.

Tudomásunk szerint a farkaslaki önkormányzat is értesítette csütörtökön, április 30-án a lakosságot, hogy a község, azon belül is Farkaslaka a sertéspestis gyanúja miatt állatorvosi megfigyelés alatt áll, ne vágjanak a gazdák disznót és ne is kereskedjenek azzal a laboreredmények megérkezéséig.

Tudnivalók az afrikai sertéspestisről

A fertőzéstől számított 10 napon belül az állat elpusztul. Ha a fertőzés tüneteit észlelik, ha elhullott sertést látnak, 24 órán belül értesíteni kell a körzeti állatorvost!

FONTOS:

Ne fogyasszanak megfertőzött állattól származó húst. Bárki hozzájárul valamilyen módon a betegség terjesztéséhez, törvényes eljárás indulhat ellene – olvasható az udvarhely.ro honlapon.