Udvarhely utcái, ahogy még sosem láttad őket (videóval)

A városháza bemutatta elképzeléseit, látványterveit. Szó esett az okos jelzőlámpákról és egy igazi terelőútról is.
A kiemelt képet fotózta: Lőrincz Csaba

Visszatérő kérdés, hogy mi a helyzet azokkal a telkekkel, amiket a város a teherforgalom könnyítése miatt vásárolt. A haladásból eddig csupán annyit érzékelhetett a lakosság, hogy a „Fernengel” (Bălcescu-Orbán Balázs utcai) kereszteződés sarkán és Bethlenfalván, a Fások utcai csomópontnál lebontottak egy-egy házat, utóbbi helyen két garázst is megvásárolt az önkormányzat.

Az ingatlanvásárlások végső célja a kereszteződések teljes átalakítása lesz. A polgármesteri hivatal bemutatta az eddig elkészült terveket, elképzeléseket. Az okos jelzőlámpák hatékonyságáról, és egy igazi, a várost kikerülő teherforgalmi útról is szó esett a keddi sajtótájékoztatón.

A Fások utcai útkereszteződésnél

2018 végén elbontották a Bethlenfalvi úton található házat, és mellette megvásároltak 2019 közepén még két garázst, aminek elbontása tavasszal várható. A terv első része az, hogy a megüresedett telken a Lakatosok utcát nyílegyenesen be tudnák vezetni a Bethlenfalvi útra, és így egy szabályos, négyszögletű kereszteződés jöhetne létre.

A szürkével jelölt rész volna a Lakatosok utca meghosszabbítása, amely így a Fások utcával egy vonalba kerülne.

Hosszú távon pedig körforgalommá alakíthatják át, de ehhez nem csak a pénzforrást, hanem olyan műszaki akadályokat kell leküzdeniük, mint a „Fások-blokkok” szélének köztulajdonná minősítése és a magasfeszültség elköltöztetése. Az első verziót (képünkön) még a 2020-as év során ki tudnák vitelezni, amennyiben a tanács áldását adja rá, mindenesetre 600 ezer lej el van különítve erre a célra a városi költségvetésből.

Amíg a körforgalom-álomból valóság nem lesz, a kereszteződés továbbra is az okosított jelzőlámparendszerrel működne. Úgy vélik, a Fások utcai lámpát leszámítva a többi kereszteződésnél (Fiat szalon, Fernengel, Tamási-Wesselényi) bevált a rendszer, táblákat is helyeztek ki, hogy elősegítsék annak helyes használatát, az autósok beállását. Habár régóta ki van kapcsolva, kitartanak amellett, hogy a Fások utcánál is az okos jelzőlámpa a legjobb választás, és rájöttek, hogyan tudnák optimalizálni a működését. Viszont kénytelenek voltak belátni, hogy csúcsidőben mindenképp elkerülhetetlen a torlódás a Bethlenfalvi út ezen szakaszán.

– Nem csak 33 ezer emberrel, a város lakosságával kell számolni, hanem a vonzáskörzetébe tartozó százezer emberrel, akik nap mint nap be- és átjárnak rajta. Új utcákat létrehozni nem, a város létező infrastruktúráját is legfeljebb fejleszteni tudjuk – jegyezte meg Szabó Sámuel, a hivatal fejlesztési-beruházási igazgatója.

A Fernengelnél

kicsit formabontó, szokatlan megoldással rukkoltak elő, amiről még nem egyöntetű a vélemény az önkormányzati testületben. Habár a körforgalmi rendszerhez hasonló koncepció született, a városmenedzser külön hangsúlyozta: „soha nem mondtuk, hogy körforgalom céljából vásárolunk”. A tapasztalat szerint a Bălcescu és az Orbán Balázs utcák sarkán beforduló kamionok folyamatosan felgyűrték az aszfaltot az útkereszteződés közepén, ezt a derékszöget enyhítenék egy hullámmal, ami rávezetné a kanyarra a teherautókat.

A kereszteződés kialakításából adódóan itt felszámolnák a jelzőlámpákat, és az origó megkerülésével haladnak majd át rajta a járművek, a körforgalmi elsőbbségszabályt alkalmazva. A középen látható piros pont nem képezne fizikai akadályt, csupán útfestés, vagy olyan útburkolat lesz, amin át lehetne hajtani, ha az Orbán Balázs utca felől érkező jármű – mérete miatt – nem tudná teljesen megkerülni.

Az átalakítási tervbe két zöldövezetet is álmodtak, abban bízva, hogy egyszer majd sikerül teljesen elterelni a teherforgalmat a városból. Csakhogy a Fernengel-kereszteződés átalakítása egyelőre a sci-fi kategóriába tartozik, akárcsak

egy új terelőút építése.

A személyzeti költségek folyamatos növekedése mellett ugyanis a város jó esetben csak a pályázatokhoz szükséges önrészt tudja biztosítani, érdemi beruházás csak külső forrásból történhet. Az útkereszteződés átalakítása még csak a látványterv szintjén létezik, így nem is bocsátkoztak találgatásba, hogy mennyibe kerülne. Az alternatív terelőútról 2016-ban készült előtanulmányban 90 millió lejre becsülték a beruházást, amely 273 magántelek kisajátításával járna a tervezett nyomvonal mentén.

A pirossal jelölt nyomvonal szerint Csíkszereda felől érkezők a város bejárata előtt letérnek, átkelnek egy új hídon a Küküllő felett, majd Kadicsfalvát a Rez-tető alatt megkerülve, többnyire már létező mezei utak mentén, a Borvízdűlőn át érnek ki a Szejkefürdőhöz.

Gálfi emlékeztetett, hogy az udvarhelyi terelőútnak – országos politikai okokból – azóta sem sikerült az országos úthálózat mestertervébe kerülnie. Ennek hiányában pedig sem kormányzati, sem uniós támogatásról nem lehet szó, az pedig kizárt, hogy a város saját forrásokból valósíthassa meg. Azon vannak, hogy a parlamenti képviselők közbenjárásával kimozdítsák a holtpontról az ügyet, ígérte a polgármester.