Udvarhely újra besárgult

A megyei vészhelyzeti bizottság pénteken megjelent határozata szerint a következő héten is a kettes forgatókönyv lesz érvényben Székelyudvarhely összes oktatási és nevelési intézményében. Ez azt jelenti, hogy a napközisek és az elemi osztályos diákok, valamint a végzősök az oktatási intézményekben, a többiek online tanulnak március 29. és április 1. között.

A prefektusi átirat szerint a kettes forgatókönyvet alkalmazzák még – az egy ezreléket meghaladó – Felsőboldogfalva, Homoródalmás és Parajd községhez tartozó intézményekben, illetve a – másfél ezreléket meghaladó – Korond, Farkaslaka, Székelyandrásfalva, Galambfalva és Varság községekben is.

A hármas (piros) forgatókönyv egyetlen udvarhelyszéki községre, Oklándra érvényes, itt a három ezreléket haladta meg a mutató. Ott csak az óvodás és elemis gyerekeknek, illetve a végzősöknél az osztály felének engedélyezik a fizikai jelenlétet.

Mivel Udvarhely átlépte az 1,5 ezreléket is,

ezért március 26-ától más korlátozások is érvényessé váltak. Egyébként utoljára december 9-én alkalmazták a sárga forgatókönyvet a város területén.

A sárga besorolás előírásai péntek este 23 órakor lépnek érvénybe és egyelőre április 9-éig tartanak:

Ugyanez vonatkozik a már említett községekre: március 19-étől április 2-áig Korond, Farkaslaka, Székelyandrásfalva, illetve március 23-ától április 6-áig Galambfalva és Varság sárga zónának számít.

Oklándon március 26-áig tartott volna a piros besorolás, ezt újabb két hétre meghosszabbították péntektől egészen április 9-éig, a beltéri vendéglátóegységeket a község területén zárva tartják, kizárólag kültéren (teraszokon) megengedett a kiszolgálás. Hargita megyében még csak egy település, Csíkszentkirály van ebben a helyzetben.

A többi udvarhelyszéki település a zöld zónához tartozik, 50%-os kapacitással engedélyezik az említett nyilvános helyek működését, továbbá megengedett a szabadtéri előadások, fesztiválok, kulturális események megtartása maximum 300 fő részvételéig, ahol a közönségnek az egymástól legalább 2 méteres távolságra elhelyezett székeken kell helyet foglalnia, és kötelező maszkot viselnie.

Besorolástól függetlenül,

az egész megyében továbbra is: