Udvarhely pénzére pályáznak

Turizmus, mezőgazdaság, kutatásfejlesztés, halászat érdekel? Nem igaz, hogy vége a 2014-2020-as ciklus vállalkozások számára kiírt pályázatainak, akár 15 féle izgalmas finanszírozási alapból is válogathatnak a befektetni szándékozók. Az elkövetkező időszak legkecsegtetőbb pályázati lehetőségeit mutatták be a Székelyudvarhelyen újonnan nyílt pályázati tanácsadó iroda avatóünnepségén kedden.

Udvarhely jobban teljesít

De előtte és utána Nagy-Imecs Pétertől, a Goodwill Consulting Kft. operatív igazgatójától megtudtuk, hogy Udvarhelyen meg lehet veregetni a vállalkozók vállát, mert kiemelkedően magas a térségben a pályázati kedv a részükről.

Most jelentkezz, ha jó ötleted támadt, mert különben akár két évig is nyújthatod a kezed.
fotó: GÁL Előd

A közép-romániai fejlesztési régió hat megyéje közül a 2016-os pályázati kiírásban a jóval népesebb és infrastrukturálisan fejlettebb Brassó után Hargita megyében adták le a második legtöbb nyertes pályázatot, és azoknak is közel a felét – 98-ból 47-et – székelyudvarhelyi cégek nyerték meg. A csíkiak jóval utánuk, 26-tal szerepelnek a statisztikákban.

Székelyföldön fontos a személyes kapcsolat

Ha az adatokat a lakosságszámra vetítjük, akkor Hargita megye Brassónál is jobban teljesített abban az évben – magyarázza a cégvezető, miért gondolták indokoltnak egy megyén belül két viszonylag kis városban irodát nyitni.

Az árbevétel és forgalom alapján 2014 óta Romániában piacvezető pályázati tanácsadó cég 2004-ben alakult Magyarországon, 2008-ban jelent meg a Romániában kolozsvári székhellyel. Jelenleg a székelyudvarhelyivel együtt és  a kolozsvárin kívül hét irodát működtetnek: Csíkszereda, Nagyvárad, Krajova, Bukarest és Iași városokban.

A másik, sokkal líraibb ok, hogy a többi régiókkal ellentétben a székelyföldi vállalkozók igénylik üzleti ügyekben is a személyes kapcsolatot ahhoz, hogy bizalmi légkör alakuljon ki. „Van olyan bukaresti kliensünk, aki sosem járt nálunk, és minket sem hívott magához, az összes kérdést e-mailben intéztük” – példálózik.

A Goodwill ezer szállal kötődik Székelyföldhöz, Nagy-Imecs Péter például udvarhelyi, ezért nem csak a számok, a szíve is idehúzta, akárcsak Tepfenhardt Bettinát, a most nyílt iroda vezetőjét. „Mi kezdetektől dolgozunk székelyföldi ügyfelekkel, 2009 óta 34 pályázatot nyertünk és több mint 8 millió eurót hoztunk a városnak, és ez csak a mi portfóliónk”. Az igazgató abban reménykedik, a pozitív statisztikák nyomán még többen kedvet kapnak a vállalkozáshoz, és az ősszel induló, ebben a ciklusban utolsó pályázati lehetőségek közül elcsípnek egyet.

Mi a pálya?

Bartis Botond, a cég értékesítési igazgatója ismertette a jelenleg érvényes, vagy ősszel várható pályázatokat.

POR 2.1

A legfontosabb a és Bartis szerint legkedvezőbb pályázat Romániában jelenleg. Kimondottan mikrovállalkozóknak szól, 200 ezer eurót lehet lehívni 90 százalékos támogatottsággal. Az a nagy előnye, hogy vissza nem térítendő  és az önrészt nem kell előre felmutatni, elég, ha a megvalósítás időszakában kigazdálkodja a pályázó az összeget. Július 8-tól november 8-ig lehet jelentkezni, eszközvásárlásban, építkezésben gondolkodóknak érdemes kihasználni.

POR 2.2

Az előző nagytestvére: 500 ezertől 5 millió euró értékű összeget lehet 70 százalékos támogatottsággal lehívni. A nagy, komplex beruházásokat tervező cégeknek érdemes erre odafigyelniük.

Balneo

Idén jelent meg, kizárólag turisztikai beruházásokra lehet fordítani, balneológiai-klimatológiai központokba lehet beruházni. A környéken Szováta, Tusnádfürdő, Kovászna város területén lehet megvalósítani, 99 százalékos eséllyel meg lehet nyerni, mert nem nagy a verseny az 50 százalékos önrész miatt.

Norvég alapok, kutatásfejlesztés

Ha valaki, egy mikro- vagy kisvállalkozás zöld technológiát szeretne kifejleszteni termelőként a vállalkozásában vagy olyan IT beruházásokban új technológiákban gondolkodik, amelyek hatékonyabbá teszik a vállalkozását, akkor keressen egy norvég, egy liechtensteini vagy egy izlandi partnert, dolgozzák ki közösen a technológiát, és hívjanak le kétmillió eurót 80 százalékos támogatottsággal.

POPAM 2.2

Halászati pályázat, amellyel környékünkön például pisztrángtenyészetet lehet létrehozni. Az előnye, hogy a halászat mellett turisztikai beruházásokra is lehet fordítani, és a turisztikai rész lehet nagyobb is, mint a halászat.

Mezőgazdasági pályázatok

A mezőgazdasági minisztérium által kiírt pályázatokon augusztus végétől, szeptember elejétől 5 kategóriában lehet indulni. Romániában most először támogatják az erdei gomba és gyümölcs feldolgozását, amiben állítólag Udvarhelyen nagyon sokan érdekeltek. Hústermelést és -feldolgozást, tejfeldolgozást, új esztenák létrehozását, a meglévők fejlesztését, a gyapjú begyűjtését és feldolgozását finanszírozzák.

Sportóvoda, idősek otthona

Két kormányprogramról van szó, az egyik sportóvodák létrehozását támogatja, 500 ezer eurót lehet megpályázni, 100 százalékban támogatva van, a másik idősek otthonának létesítése.

Elektromos töltőállomások

Udvarhelyen is lesz kettő és a Goodwill írja a pályázatot – mondta az igazgató. 200 ezer eurót lehet 80 százalékos támogatottsággal lehívni.

Hulladékgazdálkodás

Több pályázati vonal van az újrahasznosításban gondolkodóknak. A környezetvédelmi minisztériumnál 5 millió lejt lehet megpályázni 70 százalékos támogatással, a hulladékgazdálkodás minden szakaszába be lehet ruházni: tárolás, kezelés, újrahasznosítás, végtermék értékesítése.

Start-up Nation

Az elmúlt két év nagy slágere, 200 ezer lejt lehet megpályázni 100 százalékos támogatottsággal.

Ha nem sikerül összekapni magunkat

ebben a pályázati ciklusban, lesz idő összeszedelődzködni, a következőre ugyanis 2022-ig várni kell. A 2021-27-es időszakban Románia hasonló összegből, mintegy 30 milliárd euróból gazdálkodik, ám a jó hír, hogy ebből több jut majd a vállalkozásoknak. A pénz ugyan elérhetővé válik 2021-től, de tudni kell, hogy a román hatóságoknak akár félévbe, évbe is beletelik, amíg meg tudják hirdetni a pályázatokat – mondta Nagy-Imecs Péter.

Addig pedig más területen is lehet igényelni a vállalat szolgáltatását: hiteltanácsadással is foglalkoznak, közbeszerzések figyelésével és a közbeszerzési eljárások lebonyolításával. Gazdasági elemzést, valamint piaci elemzést is vállalnak, például, ha terjeszkedni szeretne a cég egy adott régióban, felmérik a versenytársakat és a potenciális partnereket. A magyarországi és romániai régiókban a főkonzulátus és a magyar kereskedőház munkáját kiegészítve, kereskedelmi kapcsolatok létesítésével is foglalkoznak.