Udvarhely ismét feleannyit kap

Fotó: Ambrus Bernadett

Állami finanszírozásban részesülnek a színházak, bábszínházak és filharmóniák, 66 kulturális intézmény, köztük a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház is a kedvezményezettek listáján van.

A helyi jövedelemadókból begyűlt összegek két százalékát fordítja a fejlesztési minisztérium önkormányzati alárendeltségben működő előadó-művészeti intézmények finanszírozására. 

Több mint 189 millió lejt osztanak szét 66 intézmény közt, amelyből részesül az udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház is, a támogatás összege közel 750 ezer lej, ennél kevesebbet kap a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, kerekítve 503 ezer lejt. A Csíki Játékszínnek jut a legtöbb a megyében, 2 millió 424.393,84 lejez az összeg a duplája a másik két Hargita megyei intézménynek szánt támogatásnak. A tavaly is a Csíki Játékszín kaszálta a legtöbbet, akkor közel 1,2 millió lejt, a gyergyóiak 496 ezer lejt kaptak, Udvarhely pedig 735 ezer lejben részesült. 

Idén sem annyit adtak, amennyit kértünk

Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója, megkeresésünkre azt nyilatkozta, „szerdán jött a kormányhatározat, és idén sem annyit adtak, amennyit kértünk. Ha arányosan oszlik el a két százalék mindenkinek, nem egészen értjük, hogy Csíkszeredának hogyan tud háromszor annyi jutni. Nem hiszem, hogy az udvarhelyi adófizetők annyival kevesebbek. Továbbra sem tudjuk, hogy milyen algoritmus szerint történik a leosztás. Ha két százalék, akkor biztos, hogy Udvarhely ennél sokkal jobban teljesít. Tartok tőle, hogy a város továbbra is minden szempontból büntető kispadon van” – a színházigazgató már korábban is utalt erre egy korábbi anyagunkban.

Elmondta, hogy a támogatást az önkormányzat kéri le, az összeg pedig, amit igényeltek 1 millió 58 ezer lej volt, ehhez képest csak 749 ezer fog érkezni. A színház idén más státuszba is került, hiszen megnövekedett az alkalmazottak száma 24 főre, ebből kifolyólag nagyobb támogatást is reméltek. A Tomcsa Sándor Színház az átlagosnál is kevesebb alkalmazottal működött eddig, „ennél kisebb létszámú színházról nem is tudunk” – tette hozzá az igazgató. 

A megnövekedő energiaárak miatt egyes intézmények, mint például a színház is, lemondtak bizonyos összegekről, hogy az iskolákat legyen miből kifűteni. Az így „elúszott” egymillió lej hiánya érződik, mondta el Nagy Pál, de „volt egy ígéret, hogy két évig hagyják, hogy a színház prioritásai érvényesüljenek, ez fontos lenne. Az eddigi befektetések is olyanok voltak, amelyek a Művelődési Házat is szolgálták. Továbbra is így gondolkodunk, hogy a befektetések egy része ilyen legyen”. 

Hogy mire kéne pénz, hosszú a lista, előbb egyeztetni kell a Művelődési Házzal, hogy milyen befektetéseket kellene a jövőre nézve elvégezni az épületben – folytatja az igazgató. Ezt követően az önkormányzat is jóvá kell hagyja a terveket. „Az elkövetkező napok erről fognak szólni, hogy felállítsuk a prioritási sorrendet. Attól is függ még, hogy a városi költségvetésből mennyi jut nekünk” – tette hozzá az igazgató. Hogy néhány példát is említsen, elmondta, hogy szeretnék, ha sor kerülhetne a nagyterem ülőhelyeinek cseréjére és a bábszínháznak is jól jönne egy önálló játszó helyszín. Az embereket is ki kell fizetni, ezért a pénz egy részét arra fogják majd költeni. 

Az odaítélt támogatások összege megtekinthető a fejlesztési minisztérium honlapján.