Tüzes hétvége Udvarhelyszéken

Három helyszínen is adtak munkát az önkéntes tűzoltóknak.
Fotó: Villám-Fulger ÖTE Facebook-oldala

Szombat délután égett a határ Farkaslaka és Nyikómalomfalva közti részen, a farkaslaki önkéntes tűzoltók a malomfalviakkal két-három órán keresztül oltották a tüzet.

Szinte ugyanebben az időben Fiatfalvára is riasztották az önkénteseket, a székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület este 18 óra 15 perc körül kapta a segélykérő hívást.

A helyszínre érve megállapították, hogy ég a temető feletti domboldal, annak a faluból nem látszó hátoldala. Hozzávetőleg 80-100 hektár terület égett le (nádas, bozót, kaszáló), a felerősödő szél sem támogatta a tűzoltók munkáját.

– Gyakorlatilag bárhova néztünk csak szenet és égő bozótot láthattunk.

Ez igazi apokaliptikus hangulatot keltett, amelyet a menekülő állatok (nyulak, fácánok, őzek) csak tovább fokoztak. Végül 3 óra megfeszített munkával sikerült a tüzet teljesen eloltani – tájékoztatott közösségi oldalán a székelykeresztúri önkéntes alakulat.

Agyagfalván, az Akasztófa-dombon égett a száraz növényzet szombat délután. A délután 16 óra körül keletkezett tüzet kilenc önkéntes tűzoltó, öt civil személy segítségével sikerült megfékezni.

Ismételten kéri a Bögözi Pagyvan Önkéntes Tűzoltó Egyesület a gazdákat, hogy hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal, ne ilyen módon tisztítsák meg mezőgazdasági területeiket.

Alina Ciobotariu, a hivatásos tűzoltók sajtószóvivője portálunknak elmondta,a tűzoltóság kéri, legyenek elővigyázatosabbak az emberek, ne gyújtsák meg a száraz növényzetet, hogy ne nehezítsék a tűzoltók dolgát ezekben a koronavírusos időkben, amikor más helyen létfontosságú lehet, hogy ott legyenek.