Tüzek pusztítottak, eltűnt magyar kiskorút kerestek

Kiskorút kerestek a Hargitán.
fotó: ISU HARGHITA/Facebook

Összesen huszonöt mentőakcióban vettek részt a Hargita megyei tűzoltók és SMURD-osok a húsvéti hétvégén – derült ki az Olt Hargita Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (ISU) keddi közleményéből.

Magyar állampolgárságú, 16 éves fiút kerestek a Madarasi Hargitán, akinek az eltűnését április 21-én, vasárnap 14.45-kor jelentették be a 112-es sürgősségi számon. A tűzoltókból, hegyi mentőkből és csendőrökből álló csapat egy órányi keresés után találta meg a sértetlen kiskorút, majd elkísérték a szálláshelyére, ahol a családjával tartózkodott.

Két tűzesetet

valószínűleg a nem megfelelően kitisztított, vagy hőszigetelt kémény okozott. Az egyik Homoródszentpálon történt nagypénteken. Egy családi ház meggyúlt kéményéhez délután 4-kor hívták a tűzoltókat. A székelyudvarhelyi alakulattól 5 altiszt és egy tűzoltóautó, a homoródszentmártoni önkéntesektől 6 tűzoltó érkezett a helyszínre két tűzoltókocsival, ahol a kéményben felgyűlt korom égett, és fennállt a veszély, hogy a lángok átterjednek a tetőre, valamint a szomszéd házra. A tűz eloltásáig a háztető faszerkezete égett el mintegy 4 négyzetméteren és egy négyzetméteren a cserép, a kár értéke 500 lej, a megmentett javaké 180 ezer.

Felügyelet nélkül hagyták az égő növényzetet

Másnap, szombaton egy ácsmunkákkal és asztalossággal foglalkozó vállalkozás faszárítója gyulladt ki Zeteváralján. A helyszínre a székelyudvarhelyi tűzoltóságtól három csapat, szám szerint 16 tűzoltó érkezett három tűzoltókocsival, akiknek a zetelaki önkéntesekkel közösen sikerült megakadályozniuk az épület és a benne tárolt 40 köbméter fa megsemmisülését. A tűzben körülbelül 6 négyzetméter gerenda égett el és a faszárító tetejének szigetelése. 250 ezer lej értékben mentettek meg javakat, a kár értékét 1000 lejre becsülték a hatóságok.

Égett a csűr és a növényzet

Csíkszentdomokoson is tűz volt vasárnap hajnalban, ott nagyobb lett a kár: leégett egy teljes csűr 100 négyzetméteren, a benne levő ingóságokkal (szekér, gépek) és egy kerítéssel együtt, illetve elpusztult két nyúl és két ló. Az 50 ezer lejes kárt okozó tüzet valószínűleg rövidzárlat okozta.

Malomfalván és Csíkszeredában meggyújtott száraz növényzethez mentek ki a tűzoltók, a két helyen összesen fél hektáron égett le a növényzet.

Csíkszereda és Gyergyószentmiklóson körzetében 4-4, Székelyudvarhely környékén 9 beavatkozást hajtottak végre az Olt Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelőség keretében működő SMURD egységek munkatársai az április 19-21. közötti időszakban. 17 felnőttön és két gyereken segítettek, ebből három esetben közúti baleset sérültjeinek nyújtottak elsősegélyt, és 14 esetben traumán átesett személyeknek nyújtottak segítséget.