Tűzbe hoznak az autonómiáért és az aláírásodért

Október utolsó vasárnapján a Kárpát-medence több településének határában meggyúlnak fél hatkor az őrtüzek.

Székelyudvarhelyen idén is a városba költöztetik az őrtűzgyújtást, hogy az idős emberek is részt tudjanak venni rajta. A Dávid Ferenc téri parkban délután 17 órától gyújtanak gyertyát, mécsest Székelyföld autonómiájáért – mondta szerdai sajtótájékoztatóján az SZNT udvarhelyszéki küldöttje.

Bíró Edith úgy tájékoztatott, Udvarhelyszék többi településén is lármafákat vagy gyertyákat gyújtanak, ezek helyszínéről és időpontjáról elvileg az SZNT honlapján lehetne informálódni, gyakorlatilag a szervezet Facebook oldalán sikerült egy bejegyzést találni, ahol néhány helység fel van tüntetve.

Itt jön tűzbe a székely

Azt írják, Korondon a keresztúti oltárnál, Farkaslakán a Gordon-tetőn, Égében a Kápolna-mezején, Homoródalmáson a világháborús hősök emlékművénél találkoznak egy gyertyagyújtásra az autonómia hívei.

Tudomásunk szerint Városfalván is lesz tűzgyújtás, öt órakor kultúrotthonban találkoznak a résztvevők, a helyi lelkész beszél, és igyekeznek kulturális műsorral is meglepni az összegyűlteket, majd fél hattól az 1521-es csata helyszínén emlékeznek arra, hogy a székelyek már évszázadokkal ezelőtt is harcoltak szabadságjogaikért – értesültünk korábban Jakab Lázár helyi szervezőtől. Fenyéden az UTCA gyújt tüzet a Pap-tetőn.

Bíró Edith a sajtótájékoztatón tolmácsolta Izsák Balázs SZNT-elnök üzenetét, aki felkérte a történelmi egyházakat, minden templomban egyszerre imádkozzanak az őrtűzgyújtás előtt az autonómiáért.

Aláírást is kérnek

–  A rendezvény központja idén ismereteim szerint Korondon lesz, innen fog tudósítani a magyar közmédia is. Az eseményen aláírást gyűjtenek a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezés benyújtásához – mondta Bíró Edith, aki SZNT-tagságba mellett egyben az Erdély Magyar Néppárt önkormányzati képviselője is.

Erre azért van szükség, mert eddig csupán 25 ezer (egész pontosan 24.754 – a szerk.)  gyűlt össze a szükséges egymillió aláírásból, amit az Európai Unió legalább hat országában kell összeverbuválni 2020. május 7-ig ahhoz, hogy az Európai Bizottság figyelembe vegye. Leginkább Magyarország segítségére számítanak. Az RMDSZ is megígérte, hogy közreműködik, de még nem nagyon van látszatja, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Mi ez a polgári kezdeményezés?

A Székely Nemzeti Tanács által indított polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. Ehhez biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz, programhoz, meg kell teremteni a garanciákat sajátosságaik fenntartásához, a megfelelő gazdasági fejlődéshez, hogy az Unió átfogó, harmonikus fejlődése fenntartható legyen, és kulturális sokszínűsége is fennmaradjon.

Forrás: a kezdeményezés honlapja, aláírni ugyanitt lehet.

Â