Tűz ütött ki a Matei Balş Intézetben, négyen meghaltak – frissítve

102 beteget evakuálni kellett az ország legjobban finanszírozott fertőző kórházából.
Fotó: Agerpres

Egyelőre ismeretlen okokból tűz ütött ki a Matei Balş Intézet egyik épületének földszintjén – ahol közepes és súlyos koronavírusos betegeket ápolnak – január 29-én, pénteken. A tüzet bejelentő első hívás hajnali 5 óra 5 perckor érkezett a 112-es segélyhívószámra, és az első tűzoltó egység 5 óra 13 perckor ért ki a helyszínre, összesen 28 tűzoltóautót, négy műszaki mentőegységet és tíz személyszállító kisbuszt vezényeltek ki.

A tűzoltók kiérkezésekor 100-120 négyzetméteres felület állt lángokban, amelyek négy kórtermet érintettek a földszinten. Fennállt a veszélye annak, hogy átterjed a tűz az első emeletre, ennek azonban sikerült elejét venni, és eloltani a tüzet a fővárosi katasztrófavédelem egyik illetékese szerint – számol be róla az Agerpres hírügynökség. Összesen 102 pácienst evakuáltak az épületből, ezekből 53-at más kórházakba szállítottak, 49-et az intézet más osztályaira helyeztek át.

Beatrice Mahler, az ugyancsak fővárosi Marius Nasta Intézet igazgatója elmondta: négy, 62 és 89 év közötti pácienst szállítottak át intézetükbe. A két nő és két férfi közül egyik nő és egyik férfi állapota súlyos, őket az intenzív osztályon kezelik. Elmondása szerint egyik páciens sem szenvedett égési sérüléseket. Az orvos hozzátette: a Piatra Neamţ-i kórháztüzet követően mindenfelé ellenőrzéseket tartottak a kórházakban, hogy felmérjék: milyen beruházásokra lenne szükség ahhoz, hogy a túlterhelt oxigénellátó berendezések biztonságosan működjenek, és szükség van arra, hogy az ellenőrzéseket folytassák és a beruházásokat meg is valósítsák.

Négy személy meghalt

– közölte Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője. Elmondta: három személyt holtan találtak, egy negyediket sikertelenül próbáltak újraéleszteni, és azt is hozzátette, hogy vizsgálják a tűz okait, amíg nincsenek konkrét eredmények „nem bocsátkoznak spekulációkba és gyanúsítgatásokba”. Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indult bűnügyi kivizsgálás – közölte a fővárosi ügyészség.

A Matei Balş Intézetbe Arafaton kívül megérkezett péntek reggel Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, Andreea Moldovan, a minisztérium államtitkára, és Traian Berbeceanu, a főváros prefektusa is, és a tűzesetről Florin Cîţu miniszterelnököt is tájékoztatták, aki részvétét fejezte ki a tűzben elhunytak családjainak.

A kormányfő szerint „ez alkalommal gyorsan és hatékonyan reagáltak a hatóságok”. – Az okokról és felelősökről majd akkor beszélünk, ha rendelkezésre állnak a megfelelő információk – írta Facebook-bejegyzésében a miniszterelnök.

Felmérik minden beutalt páciens állapotát

– közölte Vlad Voiculescu, aki az Antena 3 televíziónak telefonon nyilatkozta, hogy ez egy súlyos probléma, különösen, hogy az ország legjobban finanszírozott intézetéről van szó.

A Matei Balş intézet minden engedélye rendben van – jelentette ki a tűzeset kapcsán Adrian Streinu-Cercel, a kórház korábbi vezetője. A professzor hozzátette: a tűz egy 1953-ban épített épületben ütött ki, amit azonban „minden szempontból felújítottak”, és amibe oxigénellátást biztosító korszerű berendezéseket telepítettek, a legutóbbit decemberben.

A hírügynökség arról is beszámol, hogy két telefonvonalat – a 021 206 9398-ast és 021 264 8515-öst – üzemelnek be a Matei Balş Intézetből áthelyezett páciensek hozzátartozóinak tájékoztatására.

Frissítés:

Kicsivel tizenegy óra után az épület egyik mosdójában újabb elszenesedett holttestet találtak – Lucian Bode belügyminiszter.