Tűzgyújtás okozhatta a kadicsfalvi Rez kigyulladását (videóval, frissítve)

fotó: Udvarhelyszéki Közlekedési Info Facebook-csoport

Mintegy 5-6 hektáron ég a fenyőerdő, az avar és a lombozat, a Rez-tetőn, értesít szombat délután a Hargita megyei sürgősségi helyzetek felügyelősége.

fotó: Jakab Attila

Az állami tűzoltóság három kocsival érkezett a helyszínre, jelen vannak az oroszhegyi és fenyédi önkéntes alakulatok is. A tűz terjedését megfékezték, az oltás még folyamatban van.

Frissítés (19 óra)

14.29-kor érkezett a 112-re a sürgősségi hívás, tudta meg a helyszínre érkező kollégánk.

Tíz méterre gyújtottak tüzet az erdőtől. Fotó: Pál Edit Éva

A tűzvészt az okozta, hogy – valószínűleg sütögetéshez – valakik tüzet gyújtottak az erdő szélén, erre utalnak a hátramaradt, el nem égett tűzifadarabok, amik a fenti képen láthatók. A tűz belekapott a növényzetbe és az erős észak-keleti szél továbbvitte az erdőbe.

Napnyugtakor még füstölt az erdő, helyenként lángolt is. Fotó: Pál Edit Éva

Az elkövetők egyelőre ismeretlenek, amint a problémát észlelték, és nem tudták a tüzet kioltani, valószínűleg félelmükben elszaladtak, majd kocsival elhajtottak. A térfigyelő kamerák azonban „látták” őket, így nyomozás indulhat a kilétük kiderítése érdekében.

A meggyúlt erdőrész a kadicsfalvi közbirtokosság tulajdona, akik 17 hektár területtel rendelkeznek ezen a részen, ebből 1,8 hektár károsodott ezúttal. Erdei fenyves, fekete fenyő és erdei fenyő vegyesen van benne, 85-90 éves fákról van szó. Avartűz keletkezett, koronatűz nem volt, de valószínűleg lesz néhány fa, amit majd ki kell vágni, ez ősszel derül ki.

Olyan 100-200 méteres sávban égett az erdőben az aljnövényzet. A szakértők felkönyvelik épp a károkat. fotó: Pál Edit Éva

A tüzet másfél óra alatt kioltották, nagyon sok önkéntes és állami tűzoltó és az erdészet munkatársai dolgoztak. Éjjel felügyelni fogják, nehogy tovább terjedjen, mert még mindig vannak lángoló tűzfészkek. Ez nagyon általános jelenség, minden nap van ilyen: tegnap Szenterzsébeten, ma Recsenyéden volt tűz.

Ez egy olyan periódus, a tavaszi hóolvadás utáni időszak, különösen most, amikor nincs eső, – mint 2020-ban is volt – , hogy szinte minden nap tűz van, közölte Simó Ferenc, a Homoród Erdészeti Hivatal vezetője.

Pihenek már a lapátok, gereblyék. fotó: Pál Edit Éva

Lapáttal, gereblyével, amivel lehetett, azzal oltották, a tüzet. 15-en voltak az állami tűzoltóságtól, a fenyédi és keményfalvi önkéntes tűzoltóságtól 10, a szentkirályitól 14, ülkeitől 5, Tibódból 15-en, az oroszhegyitől 5-en, az erdészeti hivataltól 12-en, az UTCA egyesülettől 2-en – mondták el a tűzoltók a helyszínen.

Sok szalonna megsülne még az oltás után is. fotó: Pál Edit Éva

85-90 éves fákba kapott bele, napnyugtára sikerült kioltani, nyilatkozták neki az erdészek, akik őrizni és felügyelni fogják éjszaka, nehogy kiújuljanak a gócok. Ezeket nem is tudták vízzel oltani, egyszerűen nem fértek oda a tűzoltók, lapátokkal hordták rá a földet a tűzre együttes erővel a hivatásosok és az önkéntesek.

Öt óra után is voltak még “tűzfészkek”, amelyekkel a hivatásos tűzoltók harcoltak. fotó: Pál Edit Éva

Legutóbb 2011. október 27-én volt emlékezetes tűz a környéken. Kakasy Botond a tűz következményeiről szóló képriportja itt látható.

Hasonló eredetű tűz 2020 áprilisában, a kijárási tilalom idején volt a Szarkakő alatt: egy idős házaspár próbált szalonnát sütni a szeles időben.