Tutaj, iránytű, az ország legkeményebb versenye és „elmebeteg” mezőny

Fotók: VSK

Az ország egyik legkeményebb hegyi futóversenyén, a Bucovina Ultra Rocks-on vettek részt a székelyudvarhelyi Városi Sportklub terepfutói a hétvégén, augusztus 8-án és 9-én.

Ultra távon, amely alatt 107 kilométert és 6640 méter pozitív szintkülönbséget kellett megtenni, a csapatból 4-en indultak. Szőcs Előd nagyjából 35 kilométer után feladta a versenyt gyomorproblémák, hányás miatt. Csizmadi Mihály Zsolt az elmúlt hónap leírhatatlan mennyiségű kilométerei után ezt a távot is teljesítette 26 óra 44 perc alatt. Fazakas Bíborka 21 óra 24 perces idővel végzett. Utóbbi 3. lett a hölgyek versenyében: az elején vezetett, majd a második helyen haladt, az utolsó 10 kilométeren jelentkező görcsök miatt 12 perces előnyét elveszítette az üldözőjével szemben.

Bartha Bálint az összes futó közül a negyedik helyen végzett, 15 óra 48 perc alatt teljesítette a távot. Korcsoportjában, a 30 és 39 év közöttiek között a harmadik lett. Az első három helyezett elejétől fogva gyorsabb tempóban haladt, magabiztosan növelve előnyüket, Bálint is ezt tette az üldözőivel szemben, elmondása szerint megfelelően táplálkozva, hidratálva sikerült leküzdenie a táv második felében jelentkező meleget és fáradságot.

A 86 kilométeres távon Takács Szabolcs indult, de egy gyökérben megakadt a lába, és térdsérülést szenvedett, ezért a 35. kilométernél feladni kényszerült a versenyt.

A 48 kilométeres távon Székely Lídia a 2. helyen ért be 7 óra 21 perc alatt. A fiúknál ezen a távon Ilyés Lóránd, Nagy Csaba és Szabó Zoltán indult és ért célba sorrendben 6:36-os, 6:55-ös és 7:31-es idővel, korcsoportjukban ugyancsak az előbbi sorrendben a második, első és első helyezést érték el. „Az év első versenye, “elmebeteg” mezőnnyel, az ország legjobb futóinak részvételével zajlott az összes távon. Mind az 5 távon képviseltük a VSK-t, nagy várakozással és reményekkel indultunk neki a versenynek, hisz mind ki voltunk már éhezve egy jó kis futásra” – véli Nagy Csaba.

A 30 kilométeres távon Szabó Kinga és Hollósy Zita indult. Korcsoportjukban jól szerepeltek, mindketten 4. helyet értek el, Kinga 5:50-es és Zita 5:45-ös idővel.

15 kilométeren Nagy Elemér és Szabó Bence állt rajthoz. Elemér 2 óra 3 perces idejével a 2. helyet szerezte meg korcsortjában. Bence 2:33-as idővel 12. helyet ért el a 16 és 29 év közötti korcsoportban, ahova besorolták, mivel ez volt a legfiatalabb korcsoport, hiába, hogy ő még 16 év alatti.

Mindeközben

első helyet szerzett a VSK Székelyudvarhely csapata a 30 órás Carpathian Adventure Race-en. A szovátai központú versenyen a VSK 4 sportolója: Imre Judit, Karamán Zsolt, Jére Levente és Kacsó Zoltán alkotta csapat teljesítette a 90 kilométeres távot és nagy csatában állt fel a dobogó legmagasabb fokára.

„Szombat reggel 6 órakor rajtoltunk el Szovátáról, kezünkben a pénteki eligazításon kapott térképpel, hisz a kalandverseny lényege, hogy nem kijelölt pályán zajlik, a csapatok térkép, valamint iránytű segítségével tájékozódnak a természetben. Egy közel 40 kilométeres szakasz várt ránk, amit szaladva tettünk meg keresztezve a Kis-Küküllőt, a végén a bözödi víztározóhoz érkeztünk. Itt minden csapat megépítette a maga tutaját, amivel átevezett a víztározó 3,5 kilométeres hosszán, és egy gyors átöltözés után jöhetett az 50 kilométeres bic„iklis szakasz” – számol be a versenyről Imre Judit.

A hegyi kerékpározás Bözödújfalu-Etéd-Siklód-Szováta útvonalon zajlott. A cél elött 7 kilométerrel egy 20 méteres szikláról kellett leereszkedniük hám és hegymászó kötél segítségével. A csapat végül 13 óra és 23 perc alatt teljesítette a távot, másfel óra előnnyel a második helyezett előtt.