Tüsszögni fogsz, ha nem irtod ki a parlagfüvet

Ha nem ismernéd, így néz ki, közelről.

Legkésőbb június 30-áig ki kell irtani a magánterületekről a parlagfüvet, értesít a polgármesteri hivatal. A prefektusi hivatal bizottsága július 1-15. között, majd július 16-31. között ellenőrzi a betegségeket okozó és gazdaságkárosító gyomnövény irtását. Első alkalommal csak figyelmeztetik azokat, akik nem irtották ki területeikről a növényt, második alkalommal viszont büntetnek.

Romániában a 62/2018-as törvény, és ennek a törvénynek a 707/2018-as alkalmazási normája szabályozza a parlagfű elleni védekezést. A bírság mértéke magánszemélyek esetében 750–5.000 lej között, jogi személyeknél 5.000-20.000 lej között van.

A sikeres védekezés alapfeltétele a növény felismerése – olvasható a polgármesteri hivatal honlapján, és megosztják, elsősorban hol találkozhatunk vele:

A parlagfű ellen legkönnyebben kaszálással védekezhetünk, ezt a virágbimbók megjelenése előtt 1-2 héttel kell elvégezni. Mivel oldalrügyeiből is kihajt, biztos eredményt az évi háromszori, 2 cm magasságban végzett kaszálás hoz. A mechanikai és kémiai védekezés együttes alkalmazását javasolják: kaszálással és gyomirtó szerek párhuzamos használatával tudjuk a leghatékonyabban irtani, állítják.