Tüsszents jól, ne légy influenzer!

Timi rosszul, Előd jól tüsszent. Légy olyan, mint Előd!
A szerző fotója

Egy héten belül megduplázódott az influenzás halálesetek száma Romániában, január 27-e és február 2-a között járványszerűen terjedt a vírus. Tizennyolc haláleset kötődik a betegséghez – közölte csütörtökön az Országos Közegészségügyi Intézet keretében működő Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ.

Dr. Lőrinczi Csaba, a városi kórház orvosigazgatója telefonon azt mondta, kedd óta látogatási tilalom van érvényben az udvarhelyi kórházban. Ez csupán megelőző intézkedés, jegyezte meg,  hiszen már a megyében is volt két influenzához köthető haláleset, mindkettő Csíkszeredában. Egy tömeges látogatás, ami időnként előfordul, nagy fertőzésveszéllyel járhat azokra nézve, akik egyéb betegség miatt le vannak gyengülve.

Udvarhelyen egyelőre nem volt igazolt influenzás megbetegedés. Egyetlen haláleset volt a héten, ahol a klinikai lefolyás felvetette a gyanúját annak, hogy esetleg influenzafertőzés is közrejátszott. Keddről szerdára súlyosbodott az idős beteg állapota, szerda éjjel elhunyt. A laborvizsgálat eredménye azonban, amely csütörtök este érkezett meg, negatív volt – részletezte az orvosigazgató, és arról is tájékoztatott, hogy az a H1N1-es vírus terjed most is, amelyik 2009-ben országos járványt okozott.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az egyik fontos tünete a hirtelen hőemelkedés, idősebbeknél 38°C feletti láz adhat okot aggodalomra, középkorúaknál, fiataloknál a 39°C feletti. A kötelezően jelentkező láz mellett a szokásos náthás tünetekkel jár, amelyek fokozottabban és hirtelen jelentkeznek: erős ízületi fájdalom, fejfájás, nagyfokú elesettség, száraz köhögés, légszomj, esetleg hányás – sorolta dr. Lőrinczi Csaba.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Kerüljük azokat az utazásokat, ahol összezárva vagyunk egy térben több emberrel (autóbuszon, vonaton, repülőn). Amennyiben ilyenre kerül sor, jót tesz a védőmaszk használata is. Emellett figyeljünk a szokásos fertőzést megelőző intézkedésekre, mint a kézmosás, szellőztetés. Érdemes sok folyadékot és citrusfélét fogyasztani (narancs, citrom, grapefruit, mandarin).

Szokás a tenyerünkbe prüszkölni, köhögni. Ez nagyon rossz szokás – fogalmaz az orvosigazgató –, mert könyökhajlatba kell tüsszenteni. Előbbi esetében egy kézfogással, kilinccsel már tovább is adtuk, vagy bármivel, amihez hozzáértünk. Jó, ha mindenki tart magánál papírzsebkendőt, abba tüsszent, köhög és el is dobja.

Oltással a vírus ellen

Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor óva int az önkezeléstől, és azt javasolja, hogy megbetegedés esetén forduljunk a háziorvoshoz. Az influenza megelőzésének legjobb módja az oltás – olvasható az Agerpresen.

Dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője egy hete úgy nyilatkozott: jó volt idén az átoltottsági arány (1,5 millió személyt oltottak be), az ingyenes oltóanyag mind elfogyott. A minisztérium ígérte: pénteken elkezdik annak az újabb, 35.000 dózisból álló influenza elleni vakcina-szállítmánynak a szétosztását, amelyet a fokozottan veszélyeztetett személyeknek kell megkapniuk.

Fokozottan veszélyeztetett személyeknek számítanak a krónikus betegségekben szenvedők (daganatos betegségek, cukorbetegek, idült szív- és légzőszervi betegségben szenvedők), ezek mind rontják az ellenállóképességét a szervezetnek, illetve hajlamossá teszik az ilyen fertőzésekre. Fokozottan veszélyeztetett az egészségügyi személyzet is.