Tüntettek a kormány ellen a nagyobb városokban

Az ország több nagyvárosában tiltakoztak vasárnap este az igazságügyi törvényeket módosító, 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet ellen. A kormányfő tárgyalást kezdeményezett a tüntetőkkel – írja az Agerpres.

Az igazságügyi miniszter február 19-én kedden jelentette be, hogy az igazságügyi törvényeket módosító újabb sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány. A jogszabály többek között arról rendelkezik, hogy az ügyészségek vezető tisztségeit ezután nem lehet ügyvivő jelleggel betölteni, és azt is megszabja, hogy a jelenleg tisztségben levő ideiglenes vezetők mandátuma 45 napon belül lejár. A rendelet azt is előírja, hogy ezután bírók is megpályázhatják az ügyészségi vezetői tisztségeket, amennyiben korábban ügyészként is tevékenykedtek. A kormány által elfogadott sürgősségi rendeletet kedden a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és a legfőbb ügyész is bírálta.

Bukarestben az emberek 18 óra után kezdtek gyülekezni, és 21 óra után oszlott a többezer főre duzzadt tömeg, kormányellenes jelszavakat skandálva.Egy adott ponton a csendőrség közbelépésére is szükség volt, mert a tüntetők egy része az Antena 3 tévécsatorna stábjával agresszíven viselkedett.

Kolozsváron mintegy 2000 ember gyűlt össze, akik Tudorel Toader igazságügyi miniszter leváltását kérték és előrehozott választásokat követeltek. A becslések szerint Nagyszebenben mintegy 500, Nagybányán 500, Aradon 300, Szatmárnémetiben 100, Iaşi-ban 700 személy gyűlt össze tiltakozni a kormányrendelet ellen.

A tüntetések ellenére Viorica Dăncilă kormányfő nem mond le a sürgősségi rendeletről, de hétfőn délután fél 4-től egyeztetésre várta a bírák és ügyészek szakmai szervezeteinek egy-egy képviselőjét, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) illetékeseit a Victoria-palotába.

uh.ro/hírösszefoglaló