Túlélőkészlet kamasz gyerekeknek és szüleiknek

Egyhetes eseménysorozaton tanulhatják egymást a szülők és általános iskolás korú (5-8. osztályos) gyerekeik az Erdélyi Életvédők Egyesületének szervezésében. A szeptember 20-27. között szervezett eseménynek három fő része lesz.

Neveletlen a gyerek?

Előbb a szülők egy interaktív, beszélgetős előadáson ismerkedhetnek a kamaszok nevelésével kapcsolatos problémákkal.

„Szülőként többször kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy eszköztelennek érezzük magunkat gyermekünk nevelésében. Van, hogy félelemmel szemléljük csemeténk közösségbe illeszkedésének sikertelenségét és minden jó szándékunk ellenére sem találjuk az eszközt, amivel segíthetnénk neki ebben” – olvasható a szervezők közleményében.

fotó és címlapkép: Warren Wong | unsplash.com

A szeptember 20-án 18 órától kezdődő A „neveletlen” gyermekkel való kapcsolatban rejlő lehetőségek című előadáson való részvétel ingyenes, ám regisztrációhoz kötött.

Aztán a szülők egy hétvégés tréningen vehetnek részt. A Ki nevel a végén? című tréningen választ kaphatnak a Mit jelent nevelni, kinek mi a feladata ebben? Hogyan válik eszköztelenné a felnőtt a gyermekkel szemben? Mit akar tőlem a neveletlen gyermek? Miként maradhatok felnőtt a viták hevében? Hogyan maradhat meg a kapcsolat köztünk? jellegű kérdéseikre. A szombat, szept. 21-én 10-18 és vasárnap, szept. 22-én 9-12 óra között tartandó tréning helyeinek száma korlátozott, a részvételi díj 100 lej.

Gyerek vagyok, ments ki innen!

A képzéssorozat gyermekekre vonatkozó része szeptember 23-27. között lesz, hétfőtől péntekig napi két órát tart. 16-18 óra között az 5-6. osztályosok, 18-20 között a 7-8. osztályosok vehetnek részt a Kezdj Másként! elnevezésű tréningen.

A képzés célja az érzelmi intelligencia és az önismeret fejlesztése a sikeres és zökkenőmentes iskolai életért. „Ha a gyermek megismeri miként hat csoporttársaira, azok mit váltanak ki belőle, milyen eszközökkel tudja önmagát konstruktívan kifejezni, saját érdekeit hatékonyan képviselni, akkor felszabadult örömként éli meg a közösségben való létet” – írják a szervezők az eseményről.

A foglalkozásokat Surányi Zoltán tréner, coach, élménypedagógus, szociális munkás, jelenleg a sepsiszentgyörgyi Caritas munkatársa vezeti. A kezdeményezést a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal támogatja, így a kiscsoportos foglalkozások ára 100 lej.

Az előadás, a tréning és a fejlesztő foglalkozások helyszíne: Székelyudvarhely, Eötvös József utca 13. szám, a Humán Reform Alapítvány székhelye.

Jelentkezni lehet a szervezőknél, Telman Enikőnél (telefon: 0740-655239, e-mail cím: telmaneni@yahoo.com) és Barabás Enikőnél (telefon: 0723-953315, e-mail cím: inkognito0104@gmail.com).